Coronavirus

Folketinget udvider og forlænger kompensation til kulturlivet

Flere og mindre begivenheder kan nu søge støtte. Arrangørerne vil maksimalt kunne få dækket 80 procent af deres omkostninger.

Et enigt folketing har lørdag aften indgået en aftale om at udvide og forlænge kompensationsordningen for arrangører af koncerter, kræmmermarkeder og andre kulturelle arrangementer.

- Det, som rigtig mange har efterspurgt, er, en revision af arrangementspuljen. Den er nu kommet ned i antal, så arrangementer over 350 er med, og så også i forhold til fortløbende arrangementer - for eksempel festivaler, der kører over flere dage, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til TV 2.

Arrangørerne vil maksimalt kunne få dækket 80 procent af deres omkostninger. Kompensationen vil blive ydet som driftstilskud.

Flere dele af kulturen dækket

Ordningen vil nu dække flere begivenheder end tidligere. Indtil i dag var det kun arrangementer, der fandt sted én eller få gange på et år, der kunne søge kompensation.

Samtidig kan der også søges kompensation for arrangementer med 350 deltagere. Tidligere var der lagt op til, at mindst 500 personer skulle deltage .

Lyn-analyse

Kulturområdet er et svært område, fordi der er mange forskellige typer af arrangementer, der falder inden for kulturrammerne. Samtidig har vi et forsamlingsforbud frem til 31. august, hvilket adskiller kulturområdet fra andre virksomheder, hvor det i højere grad er nemmere at måle på tabt omsætning og hjemsendte medarbejdere. Med aftalen har politikerne derfor skullet tage en masse forskellige individuelle hensyn for at ramme alle de forskellige steder. Det har givet tunge øjenlåg i Erhvervsministeriet, hvor de ikke er vant til at regne på den måde. 

Udvidelsen kommer samtidig med, at folketinget har nedlagt et forbud mod større forsamlinger frem til 31. august. Det skyldes ifølge ministeren, at større arrangementer er blevet forbudt henover sommeren.

- Vi arbejder stadig på at sikre en god sommer, og nu håber jeg, at kulturlivet kan se, at der er godt i forhold til deres videre overlevelse, siger Joy Mogensen.

Ekstra støtte for 200 millioner

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet oplyser kulturministeren, at det drejer sig om et ekstra beløb på 200 millioner kroner, men at der kan blive tilført midler til puljen efter behov.

- Denne her ordning er en stor ordning, så vi arbejder stadig på at få de sidste beløb på plads. Det vigtige er, at det her er en rettighed, så er der behov for få penge, så bliver puljen mindre. Er der behov for flere penge, så lægger vi også dem, siger Joy Mogensen til TV 2.

Den samlede kompensation for hele perioden lander dermed i omegnen af 1,7 milliarder kroner, oplyser kulturministeriet.

Tidligere lørdag indgik Folketingets partier også en aftale om at forlænge og udvide hjælpepakkerne til andre dele af dansk erhvervsliv.