Coronavirus

Ellemann kalder nattens aftale for et 'cirkus' – kræver plan for, hvad der skal åbne fremover

Ifølge Venstres formand bliver virksomhedsejere og erhvervsdrivende taget som gidsler af regeringen. Også Dansk Folkeparti kræver en langsigtet plan.

Nattens aftale om en genåbning af de liberale erhverv, som eksempelvis frisører, er udmærket, men den burde allerede have været indgået i tirsdags.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge ham havde regeringen allerede tirsdag beregninger fra sundhedsmyndighederne, der viste, at det ville være forsvarligt at genåbne de liberale erhverv. Derfor forstår han ikke, at en aftale først kunne komme på plads natten til fredag.

- Det ærgrer mig, at man så skal bruge ekstra tid på at sige til de her gode mennesker, at den forretning, de har kæmpet hele tilværelsen for at bygge op, den må de lige vente en ekstra uge med at åbne, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

'Et cirkus'

Regeringen har flere gange sagt, den hellere vil gå "et skridt for kort end et skridt for langt" i genåbningsprocessen, og Jakob Ellemann-Jensen mener også, at det er fint at være forsigtig.

Vi har ikke kunnet få egentlige forhandlinger

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Men Venstre-formanden afviser, at forsigtighed er årsag til, at en aftale ikke blev landet tidligere på ugen.

- Regeringen har gjort det her, fordi man gerne vil lave et cirkus ved at sige, at nu har vi en stor, bred aftale. Og det er fint og godt, at vi bakker op i fællesskab. Det ærgrer mig bare, at man tager virksomhedsejere som gidsler i sådan en situation her, siger han.

DF: Der har ikke været reelle forhandlinger

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener ikke, der har været tale om reelle politiske forhandlinger i forhold til den yderligere genåbning, der blev aftalt natten til fredag.

Han siger, at regeringen på et partiledermøde tirsdag gjorde det klart, at det var de liberale erhverv, der skulle åbne, og at "der ikke er nogen tvivl om", at det er regeringens plan, de øvrige partier nu har sagt ja til.

Dansk Folkeparti kan godt leve med, at de liberale erhverv kan genåbne fra næste uge, men Kristian Thulesen Dahl havde hellere set, at de ventede lidt, og at efterskoleeleverne kunne komme tilbage først.

DF-formanden forklarer, at han under de netop afsluttede forhandlinger efterspurgte specifikke beregninger for, hvad det sundhedsmæssigt vil betyde alene at åbne efterskolerne. Men det kunne han ikke få, siger han.

- Vi har fået at vide, at det skulle gå hurtigt, fordi det var vigtigt, at de liberale erhverv kunne få klarhed. Det viser, hvor svært det har været med den her hast. Vi har ikke kunnet få egentlige forhandlinger, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kræver plan for rækkefølge i genåbning

Hos Venstre slår Jakob Ellemann-Jensen fast, at 'rammen' for den gradvise genåbning skal være sundhedsfaglig, og at politikerne ikke skal blande sig i den.

Til gengæld siger han, at det er en politisk diskussion, hvordan rammen fyldes ud, og her mener han, det er vigtigt at få prioriteterne hurtigt på plads, så den næste fase i genåbningen er klar, hvis og når sundhedsmyndighederne giver grønt lys til mere.

- Det næste skridt er at finde rækkefølgen i, hvad der skal åbne fremover. Det nytter ikke noget, at vi skal mødes hver 14. dag og tage stilling til, hvem vi føler, der skal åbne i dag. Der er nødt til at være en påregnelighed og form for forudsigelig for de mennesker, der ikke ved, om de er købt eller solgt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han har ikke selv en færdig plan for rækkefølgen, men nævner, at Venstre gerne ser, at elever i 9. og 10. klasse kan komme til eksamen.

Kristian Thulesen Dahl mener også, at regeringen hurtigst muligt skal få indkaldt til forhandlinger om en mere langsigtet plan.

- Det er vigtigt, at man ved ude i det danske samfund, hvor i køen man står, når der kan åbnes mere. Det vil betyde meget for både de udendørs kulturbegivenheder, men også erhvervsdrivende som restauranter og cafeer, siger Kristian Thulesen Dahl.

Forhandlinger fortsætter i næste uge

De politiske forhandlinger om genåbning fortsætter i næste uge, og det vil ske med henblik på "en plan for Danmarks samlede vej ud af coronakrisen", står der i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

- Målet er at skabe klarhed for, hvornår yderligere restriktioner kan ophæves og under hvilke vilkår. Der laves både sundhedsfaglige og samfundsøkonomiske vurderinger af alle tiltag, står der videre i pressemeddelelsen.

Og netop de formuleringer viser ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, at Venstre og Dansk Folkeparti "sparker en åben dør ind". Han vil dog alligevel ikke love, at forhandlingerne i næste uge ender med den færdige plan for rækkefølgen, som de to partier efterspørger.

- Vi er i en helt uvant situation, hvor der ikke er nogen manual, og det er ikke muligt at lave en fix og færdig plan. Hvad der kan være i fase to, afhænger helt af effekten af fase et, siger han til TV 2.

I forhold til Jakob Ellemann-Jensens kritik af, at nattens aftale kunne have været indgået tidligere på ugen, siger han:

- Nu må Venstre beslutte sig. Man kan ikke både kræve, at der bliver forhandlinger og samtidig kræve, at der skal træffes en beslutning med det samme. Det giver ingen mening, siger han og tilføjer:

- Der kom et notat tirsdag, det blev givet videre til partilederne onsdag, og så skulle der gives svar på en række ønsker fra partierne, inden der kunne laves en aftale.