Coronavirus

Danmark åbner mere op - næste uges smittetal er afgørende, siger politisk analytiker

Forhandlingerne om næste fase for genåbningen af Danmark er nu skudt i gang for alvor.

Natten til fredag forhandlede alle Folketingets partier en aftale på plads om yderligere tilføjelser til genåbningen af Danmark. Aftalen betyder, at flere små virksomheder såsom frisører og køreskoler kan se frem til at holde åbent igen fra mandag 20. april.

Men lige så snart, der er det mindste tegn på, at danskerne opfører sig 'ordentligt' og efterlever myndighedernes anvisninger, vil de blå partier begynde at efterspørge yderligere åbning af eksempelvis cafeer og restauranter, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Lige nu ser partierne hen mod 10. maj, der er næste fase i genåbningen, siger han.

Men det afgørende for næste fase er de endnu ukendte smittetal fra påsken. For der går op til 14 dage, fra en person er smittet, til personen bliver syg, og derfor kan det være svært at sige, hvordan den danske befolkning har opført sig påsken over.

Har de fulgt forholdsreglerne, og er smittetallene derfor stadig lave, vil det øge presset på regeringen i de fremtidige forhandlinger om den yderligere åbning af samfundet.

Omvendt vil en stigning i smitten og antal indlæggelser grundet brud på selvdisciplinen være afgørende for en eventuel skærpelse eller langsommere åbning af landet, mener Peter Lautrup-Larsen.

Med andre ord vil smittetallene i næste uge være pejlemærket for de fremtidige forhandlinger.

Danskerne skal stadig holde afstand

Selvom der stadig er stor politisk opbakning til at holde samfundet lukket, så er der selvsagt uenighed om, hvordan det skal foregå.

Der er flere borgerlige partier, der har ønsket, at man skal sætte skub i det danske erhvervsliv igen, fordi den danske økonomi lider under coronakrisens lukkede forhold.

Med nattens aftale kan blandt andet frisørene stå klar til at klippe løs igen, selvom myndighederne ikke håber, det betyder, at der vil flokke en hær af danskere ned til den lokale salon og bryde den fysiske afstand, som befolkningen fortsat opfordres til at holde til hinanden.

Mange partier havde håbet, at cafeer, restauranter samt efterskoler og højskoler kunne åbne, hvilket dog ikke indgår i den nuværende aftale, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

- Det skyldes alt sammen den sundhedsfaglige vurdering fra Statens Serum Institut, der simpelthen er bange for, at den selvdisciplin, danskerne har pålagt sig selv – eller i hvert fald er blevet pålagt – vil forsvinde, hvis man eksempelvis åbner cafeer og restauranter, siger han.

Unormale omstændigheder

Det er en anden virkelighed, som regeringen og resten af Folketinget lige nu skal forhandle en historisk vigtig aftale på plads i.

Der er ingen dansk præcedens for, hvordan samfundet skal åbne sig under trusler fra en pandemi af denne størrelse. Og derfor går tingene for det første hurtigere, end de plejer, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Man skal blive enige hurtigere af hensyn til at melde aftalen ud, siger han.

Derudover er der tale om bemyndigelseslov, hvilket betyder, at regeringen rent juridisk ikke behøver at skrabe et flertal sammen i Folketinget. Det er i sidste ende regeringen selv, der bestemmer og er ansvarlig for de konkrete omstændigheder.

- Men jeg tror, regeringen og Mette Frederiksen og de andre partier for den sags skyld alle ser en kæmpe fordel i, at de holder sammen, siger Peter Lautrup-Larsen.