Regeringen udskyder forslag, der skal sende Arne og andre nedslidte tidligere på pension

Regeringen udskyder 39 lovforslag, oplyser Statsministeriet.

På grund af coronakrisen udskyder regeringen nu at fremsætte en ny lov om tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

Det var planen, at regeringen ville freml√¶gge en model og forhandle en aftale p√• plads, som skulle vedtages f√łr sommerferien, men det er nu udskudt til efter√•ret. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

- I lyset af den alvorlige situation, som Danmark befinder sig i, har regeringen udskudt 39 lovforslag, udtaler statsminister Mette Frederiksen (S) i meddelelsen.

Et af de udskudte forslag er en model for tidligere tilbagetrækning.

Corona påvirker forhandlinger

Regeringen har imidlertid fortsat en ambition om, at en ny ret til tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet skal træde i kraft 1. januar 2021.

- D√©t, der var vigtigt f√łr corona, er ogs√• vigtigt efter corona, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren understreger, at politiske forhandlinger på flere områder har været udskudt og i "nogen tid endnu" vil være påvirkede af, at regeringen bruger flest kræfter på at håndtere coronakrisen.

- Jeg glæder mig til, at vi kan komme videre med de politiske forhandlinger. Ligesom jeg glæder mig til, at vi senere kan præsentere vores forslag til en ny ret til tidlig tilbagetrækning, udtaler Mette Frederiksen.

Stort valgl√łfte - men endnu ingen model

En ny pensionsordning om tidligere tilbagetr√¶kning for 'Arne' og andre nedslidte var et af regeringens helt store valgl√łfter.

Siden er regeringen blevet kritiseret af især Dansk Folkeparti for endnu ikke at have fremlagt en model.

På et samråd i november forsikrede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at arbejdet med at udvikle en ny model er i fuld gang, og at regeringens mål er, at en ret til tidlig tilbagetrækning kan træde i kraft 1. januar 2021.

Minister: Det er et sp√łrgsm√•l om prioritet at f√• r√•d

I dag forsikrer ministeren, at det fortsat er planen.

- Vi er n√łdt til at drosle ned for, hvad vi kan n√• inden sommerferien, men det √¶ndrer ikke ved, at det stadigv√¶k er regeringens plan og ambition at gennemf√łre en ret til tidlig pension, som kan tr√¶de i kraft 1. januar 2021, siger besk√¶ftigelsesminister Peter Hummelgaard til TV 2.

Vi står i en historisk krise. Er der råd til at sende flere på tidlig pension på den anden side af krisen?

- Det er et sp√łrgsm√•l om politisk prioritet. De nedslidte er jo ikke blevet mindre nedslidte af, at vi har haft en coronapandemi. Og ikke mindst er der en stor stigning i andelen af unge nyledige, og i det lys kan der ogs√• v√¶re et argument for ret til tidligere pension til folk med rigtig mange √•r p√• arbejdsmarkedet, mens vi s√• skaber plads til nogle af de yngre grupper, siger Peter Hummelgaard.

Dansk Folkeparti har i l√łbet af coronakrisen sagt, at de ikke ser for sig, at banker skal p√•l√¶gges nye skatter, og det er jeres finansiering til en ny tilbagetr√¶kningsmodel. Har coronakrisen gjort det sv√¶rere for jer at komme igennem med ret til tidligere pension?

- Jeg tror, at coronakrisen har gjort alting sv√¶rere for Danmark, men jeg tror ikke n√łdvendigvis, at det har gjort det sv√¶rere at skabe en ret til tidligere pension. Jeg tror, at b√•de DF og andre vil kunne se, at problemet ikke er blevet mindre eller er g√•et v√¶k af, at vi er blevet udfordret af en stor pandemi.

Klima og politi også udskudt

Ud over ret til tidligere tilbagetr√¶kning udskyder regeringen 38 andre lovforslag til n√¶ste folketings√•r, som begynder f√łrste tirsdag i oktober. Det svarer til fire ud af 10 lovforslag.

Regeringen forventer, at lovgivning på klimaområdet og en ny flerårsaftale for politiet også vil blive udskudt.

- Lovgivning herom kan sandsynligvis ikke n√• at blive fremsat i indev√¶rende samling (f√łr f√łrste tirsdag i oktober, red), men vil blive fremsat s√• snart, det er muligt, st√•r der i pressemeddelelsen fra Statsministeriet.

Og der kan komme flere udskydelser af lovforslag end de 39.

- Regeringen finder en yderligere udskydelse hensigtsmæssig og går gerne i dialog med Folketinget herom, siger Mette Frederiksen.