Politik

Efterskoler, restauranter og frisører skal åbnes igen: Her er partiernes ønsker til genåbning

Partiernes ønskeliste til genåbningen af Danmark er lang og peger i mange forskellige retninger. Få overblikket her.

Flere partier vil åbne frisører, caféer og restauranter igen. Andre vil have genåbnet efterskoler og højskoler eller fokusere på samfundets ældste.

Den lange liste af forslag til genåbningen af Danmark kommer, efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag bebudede, at Danmark kan genåbnes "en smule" mere, end hvad der først var lagt op til.

Efterfølgende delte Folketingets partier tirsdag deres ønsker for en genåbning af Danmark på et møde med Mette Frederiksen og regeringen, der nu regner på effekten for økonomien og ikke mindst de sundhedsmæssige konsekvenser ved forslagene.

- Der er pres fra mange sider, selvom det var regeringen selv, der har inviteret alle partier til at bidrage til en samlet genåbningsplan. Men man kan roligt sige, at Christiansborg nu også er genåbnet for fuldt tryk, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Her er de enkelte partiers ønsker til, hvad der skal genåbnes som det næste:

Venstre: Genåbning af liberale erhverv, hvis sundheden tillader det

Venstre vil have genåbnet liberale erhverv. Hvilke der skal åbnes i første omgang, afhænger af sundhedsmæssige beregninger, lyder det.

- Vi skal se på, hvor vi får flest mennesker på arbejde og samtidig har snor i sundheden. Vi har bedt om nogle beregninger, der handler om, hvilke liberale erhverv vi kan åbne, så der kan komme mest muligt gang i hjulene, siger Jakob Ellemann-Jensen.

På det mere konkrete plan ønsker Venstre, at folkeskolens ældste elever kommer tilbage i skolerne.

- Det er også vigtigt at sende de ældste elever tilbage i folkeskolen, så de kan gøre deres skoletid færdig på en ordentlig måde. Så muligheden for at kunne gøre folkeskolens afgangsprøver færdig fylder meget for os. Vi har bedt regeringen klarlægge de sundhedsmæssige konsekvenser af det, siger Venstres formand.

Radikale Venstre: Sundheden kommer først

Hos Radikale Venstre afventer de flere oplyser fra Statens Serum Institut, der skal danne et sundhedsmæssigt beslutningsgrundlag, før partiet vil komme med noget konkret.

- Vi skal ikke sætte dét over styr, som vi indtil nu har opnået. Men nu kan vi også konstatere, at danskerne har opført sig på en måde, så vi godt kan åbne op igen.

- Men hvis man har en lille virksomhed og hænger i med neglene, så er det naturligt at nå ud til dem. Men også de ældste elever i skolerne har en prioritet. Men bestemt også domstolene, som er fundamentale i vores retssamfund, siger politisk leder Morten Østergaard.

Dansk Folkeparti: Vi efterlader de ældre i ensomhed

Dansk Folkeparti mener, at der er et stort problem med ensomme ældre. Partiformand Kristian Thulesen Dahl mener, at kontrollerede besøg kan hjælpe de ældre.

- Vi efterlader mange ældre i ensomhed, som kan føre til både angst- og depressionslignende tilstande, fordi nogle ældre sidder uden noget at foretage sig og ikke kan få besøg. Hvis vi har mulighed for at gøre det sundhedsmæssigt forsvarligt, skal vi finde en bedre måde at håndtere de ældste i samfundet, siger Kristian Thulesen-Dahl.

Han peger samtidig på, at der skal lukkes op for små liberale erhverv og udendørsaktiviteter.

Enhedslisten: Sundhed og menneskeliv over erhvervslivet

Enhedslisten mener ikke, at man skal åbne samfundet for hurtigt.

- Vi vil så nødigt, efter alt det er gjort i vores samfund indtil nu og alle de menneskeliv, vi har reddet, gå for langt i vores iver for økonomisk hensyn, at det reelt betyder, det knækker vores sundhedsvæsen. Og så mister vi rigtig mange menneskeliv, siger politisk leder Pernille Skipper.

Hvis partiet kan få forsikringer om, at vi har den rigtige teststrategi i Danmark, ser Enhedslisten gerne, at væresteder for udsatte og lektiecaféer bliver åbnet.

Det Konservative Folkeparti: Vores fokus er erhvervslivet

Hos de konservative mener de, at en genåbning af erhvervslivet er vitalt for samfundet.

- Vi fokuserer hovedsageligt på erhvervslivet. Der skal gang i de mange små virksomheder, altså de liberale erhverv og serviceerhvervene. Man skal huske på, at der er mange selvstændige i Danmark, der lige nu kigger mod mulige konkurser. Så det er her, vi synes, at vi skal prioritere at komme i gang, siger de konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Partiets formand nævner også kort, at det er en prioritet at sende folkeskolens ældste elever tilbage i skole, men understreger vigtigheden af, at erhvervslivet kommer i gang.

- Vi vil ikke have et samfund, der fryser til is, og hvor der ingen omsætning er, og ingen bruger penge, siger Søren Pape Poulsen.

SF: Efterskoler og højskoler står øverst på listen

Formanden hos SF vil gerne samarbejde om, at tandlæger og frisører kan komme i arbejde igen. Men hun vil helst prioritere korte uddannelsesforløb for unge.

- Øverst på SF’s liste står efterskoler og højskoler, som tilbyder et meget kort uddannelsesforløb. Det, der sker det år, er dannende for resten af livet. De unge har allerede mistet en del af det forløb, men vi vil give dem en mulighed for at afslutte det på en god måde, siger formand Pia Olsen Dyhr.

SF vil dog også tage hånd om de isolerede ældre i samfundet, lyder det.

- Derudover har vi forslået regeringen, at vi laver en ældrepakke, fordi vi er optaget af de mange ældre, der bliver ensomme og føler sig isoleret i denne tid. Det er meget bekymrende, at nogle ældre er så psykisk pressede, at det forværrer deres fysiske tilstand, siger Pia Olsen Dyhr.

Liberal Alliance: Alle "forsigtige" restauranter og frisører skal kunne åbne

Liberal Alliance vil åbne så mange frisører, caféer og restauranter som muligt, så længe det sker forsvarligt.

- Vi skal ind og se på, hvad det er for nogle forsigtighedsregler, man skal leve op til for at få lov til at åbne. Vi skal have den tilgang, at så mange som muligt må åbne igen, hvis de gør det sundhedsmæssigt forsvarligt, siger den politiske leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.

På tirsdagens pressemøde var Mette Frederiksen ikke afvisende over for en snarlig genåbning af de såkaldte liberale erhverv, men den udmelding kommer for sent, mener den politiske leder.

- Bedre sent end aldrig. Jeg er glad for, at man er nået til den konklusion, men jeg har svært ved at se, hvorfor vi ikke var nået til den for 14 dage siden, siger Alex Vanopslagh.

Nye Borgerlige: De danske domstole har førsteprioritet

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, fortæller, at partiet har en lang række punkter, som de gerne vil have åbnet, men at en genåbning af de danske retssale er partiets førsteprioritet.

- Jeg kommer til at være meget kritisk, hvis man ikke åbner op for retterne. Jeg er ikke i en position, hvor jeg kan stille krav, men jeg kan råbe rigtig højt, og det vil jeg gøre, siger Pernille Vermund til Ritzau.

Alternativet: Udendørs foreningsliv, social behandling og domstole bør åbnes

Alternativet vil have en åbning af de små erhvervsdrivende, det udendørs foreningsliv, sociale indsatser i forhold til klienter og behandlingssamtaler samt en genåbning af domstolene, oplyser politisk leder Josephine Fock i en mail til DR.

- Samtidig spillede vi ind med et ønske om en tydeliggørelse af en strategi for, hvor meget vi vil åbne i forhold til, hvor mange smittede vi ønsker i Danmark, skriver Fock.