Regeringen vil genĂĄbne Danmark mere end planlagt

Meldingen om en større genåbning kommer efter kritik fra flere borgerlige partier. De mener, at regeringen går for langsomt frem.

Danmark kan nu genĂĄbnes "en smule" mere, end der i forvejen er lagt op til.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag eftermiddag uden dog at sige noget konkret om hvordan og hvornår.

Det er allerede planen, at daginstitutioner og folkeskolens mindste klasser skal i gang fra onsdag, men regeringen indkalder nu Folketingets partier til forhandlinger om yderligere tiltag i første fase af genåbningen, der løber frem til 10. maj.

- Vores pejlemærke er, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, og at fokus derudover er på samfundsøkonomien og arbejdspladserne, siger Mette Frederiksen.

Ingen konkrete tiltag endnu

Statsministeren nævner på pressemødet ingen konkrete tiltag, men siger, at partilederne skal drøfte det, når de mødes tirsdag aften klokken 18.

- Vi vil høre, hvad partierne har af ønsker, og så vil vi bede eksperterne beregne, hvad smitteeffekten vil være af forskellige åbninger. Vi vil se, om vi kan lave en politisk aftale som tillæg til den gradvise åbning, der allerede er i gang.

Hun understreger igen, at fokus vil være på arbejdspladser og virksomheder.

Langt under forventet kurve

Der var ellers ikke umiddelbart lagt op til yderligere genåbning før 10. maj, hvor de nuværende restriktioner for eksempelvis frisører, restauranter og caféer står til at udløbe. Men de seneste tal fra sundhedsmyndighederne viser, at det går langt bedre end forventet.

Tirsdag er 93 personer indlagt på intensiv med covid-19, men Statens Serum Institut havde forventet, at det tal på nuværende tidspunkt ville være mere end dobbelt så højt.

- Det viser, at vi har epidemien under kontrol. Antallet af indlæggelser er et fornuftigt stykke under kapaciteten, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tendensen med færre indlagte har stået på noget tid, og i sidste uge annoncerede regeringen, at daginstitutioner vil begynde at åbne onsdag, hvor også de mindste klassetrin skal tilbage i skole.

Kritik fra borgerlige

Meget af Danmark vil dog fortsat være lukket ned, og flere borgerlige partier kritiserer regeringen for at gå for langsomt frem med genåbningen, når der ser ud til at være meget langt op til makskapaciteten på cirka 925 intensivpladser i det danske sundhedssystem.

Dansk Folkeparti ønsker at undersøge muligheden for at åbne mere for besøg på plejehjem. Det kan hjælpe de ældre, hvis besøgene kan gennemføres under kontrollerede forhold, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg er helt med på, at der er et dilemma. Men vi skal også være opmærksomme på, at kuren ikke bliver værre end sygdommen. Der er mange ældre, der har det svært i en tid, hvor de ikke kan få besøg af børn og børnebørn, siger Thulesen Dahl til TV 2.

Han åbner også for flere test af pårørende som en mulighed for at sikre mod coronasmitte.

De Konservative vil åbne for erhverv som frisører, ergoterapeuter og fysioterapeuter.

- Det er en meget stor gruppe, når man lægger dem sammen, og de har ikke haft mulighed for at holde åbent i denne tid. Sundhedsmyndighederne har tidligere vurderet, at det kunne man godt gøre på en forsvarlig måde, og det mener vi også, at man bør gøre, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, mener, at liberale erhverv såsom frisører, cafeer og restauranter bør genåbne nu.

- For hver dag, der gĂĄr, er der mennesker, der bliver fyret, og virksomheder, der gĂĄr konkurs, siger han til TV 2 og foreslĂĄr, at man genĂĄbner Danmark efter det sĂĄkaldt mellemstore scenarie, som Statens Serum Institut ogsĂĄ har fremlagt beregninger for.

I det mellemstore scenarie vil også offentlige ansatte, hvis arbejde kræver fysisk fremmøde, skulle møde på job. Det vil betyde, at eksempelvis retssalene igen vil fungere som før nedlukningen.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen havde ikke pĂĄ pressemødet et konkret forslag til, hvilke dele af samfundet der skal ĂĄbne hurtigere end ellers planlagt. Det skal drøftes med de øvrige partier, siger hun. Det er en ny tilgang, for tidligere i corona-krisen har det været regeringen alene, der tog den slags beslutninger - hvorefter statsministeren orienterede de øvrige partier. Derfor kan man ogsĂĄ tolke statsministerens udmelding i dag som en imødekommelse af de mange utilfredse partiledere, der har krævet mere medindflydelse i denne krise.

Regeringen har indtil videre valgt en reduceret udgave af det mindste af de tre scenarier, som den selv har bedt sundhedsmyndighederne om at regne pĂĄ.

Skal bryllupper aflyses?

På et pressemøde i sidste uge fortalte Mette Frederiksen, at "store forsamlinger" vil være forbudt frem til 31. august. Og flere store arrangementer som eksempelvis Roskilde Festival er siden blevet aflyst.

Det er dog noget uklart, hvad "store forsamlinger" konkret dækker over, og på pressemødet ville Mette Frederiksen heller ikke svare på, om eksempelvis bryllupper kan gennemføres.

- Jeg ved godt, at mange ude i sommerlandet efterspørger det. Vi melder ud, så snart vi kan, siger Mette Frederiksen.