Politik

Blå partier forlader forhandlinger om genåbning af sundhedsvæsen

Blå partier kritiserer sundhedsminister for ikke at bringe en klar plan for genåbning til forhandlingsbordet.

De borgerlige partier i Folketinget har søndag aften forladt forhandlinger med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om en genåbning af sundhedsvæsenet.

Det oplyser Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance i en fælles pressemeddelelse.

Der mangler fokus på patienternes rettigheder, lyder begrundelsen.

Efterlyser klar plan

Partierne efterlyser i pressemeddelelsen en klar plan for, hvornår patienterne igen kan få gennemført behandlinger og operationer.

De kritiserer samtidig sundhedsministeren for "kun at have lagt nogle overordnede principper for en genåbning af sundhedsvæsenet på forhandlingsbordet". Det er ikke nok, mener de.

- Rigtig mange danskere kan lige nu ikke få den behandling eller operation, de har brug for. Derfor er det helt afgørende for os, at vi hurtigst muligt får genetableret patientrettighederne, siger Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre.

- Det har vi brugt hele dagen på at få regeringen til at give klare svar på, men det har vi ikke kunnet få, og det er ikke godt nok med nogle løse principper, som efterlader patienterne uden nogen form for sikkerhed og klarhed omkring, hvornår de kan komme til, siger Martin Geertsen.

- For Dansk Folkeparti var det vigtigt at sikre en behandling for alle de patienter, som de sidste uger har lidt, på grund af at deres tider er blevet aflyst. Ministeren kunne ikke sikre, at de private hospitaler, hvor flere af disse patienter var aflyst fra, ville være en del af den kapacitet, man ville bruge. Og det var også meget vigtigt for os, at der bliver sat tilstrækkeligt med ressourcer af til, at sundhedsvæsenet kan genåbne, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Konservative: Kom i gang

Den konservative sundhedsordfører Per Larsen opfordrer regeringen til at nu at hjælpe de danskere, der har fået deres behandling udskudt.

- Det er rigtig glædeligt, at Covid-19 ikke belaster vores sundhedsvæsen i så høj grad som frygtet. Nu skal regeringen så se at få gang i det øvrige sundhedsvæsen igen, så alle de patienter, som har fået deres tid aflyst eller udskudt, kan komme i behandling igen, siger Per Larsen.