Coronavirus

Erhvervslivet vil have forlænget hjælpepakkerne

Dansk Erhverv ser gerne, at hjælpepakkerne forlænges til efteråret. Ifølge regeringen kan en aftale om mere hjælp til virksomheder lande i næste uge.

Hvis de hårdt prøvede danske virksomheder skal have en chance for at overleve, skal de økonomiske hjælpepakker forlænges.

Sådan lyder det fra Dansk Industri, som i første omgang vil have de eksisterende ordninger forlænget med en måned.

- Det havde helt sikkert set betydeligt mere alvorligt ud for rigtig mange virksomheder, hvis vi ikke i fællesskab havde handlet hurtigt og sat de her hjælpepakker i gang, siger administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl.

Som repræsentant for adskillige danske virksomheder kan han fortælle, at flere af dem er presset i knæ og ramt af usikkerhed. Derfor vil en forlængelse af de eksisterende pakker være et kærkomment sikkerhedsnet for dem, vurderer han. Den nuværende hjælpepakke om kompensation udløber 9. juni.

Gerne en løsning frem til september

Hos Dansk Erhverv bakker man op om den melding, men ser gerne, at man forhandler hjælpepakker, der dækker helt frem til september.

- Erhvervslivet bløder. Prognoserne er de mest dystre siden Anden Verdenskrig, siger Brian Mikkelsen, som er administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Endnu vigtigere er det ifølge Brian Mikkelsen, at man justerer nogle af de eksisterende hjælpepakker, da de ifølge Dansk Erhverv ikke er fuldt dækkende.

Blandt andet vil man sikre mere kompensation til virksomhederne og en kompensation for de varelagre, som flere erhversvirksomheder ligger inde med på grund af faldende efterspørgsel.

Nyt lån til virksomheder

På et pressemøde torsdag præsenterede regeringen nye lånemuligheder for små- og mellemstore virksomheder. Konkret vil virksomhederne kunne anmode om rentefri lån af de beløb, som virksomhederne har indbetalt i moms.

Ifølge regeringen vil låneordningen potentielt set kunne polstre virksomheder for op til 35 milliarder kroner.

- Det er en stor hjælp, for likviditet er nøglen for rigtig mange virksomheder. De kæmper, så blodet er ved at sprænge ud af øjnene, siger Brian Mikkelsen.

Det er dog ifølge Dansk Erhverv kun en lille del af problemet. Det vigtigste er stadig, at de nuværende hjælpepakker bliver justeret, så de omfatter flere virksomheder.

Det er dog noget, der skal besluttes gennem politiske forhandlinger. Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) kan en aftale om mere hjælp til virksomhederne lande i næste uge.