Politik

Massiv kritik af regeringens forsigtige åbningsplan: - Det er noget nonchalant, når folk står til at miste deres livsværk

Ledigheden stiger, og konkurserne truer. Men regeringen har valgt den mest forsigtige genåbning af Danmark. Det vækker kritik.

Der er tomt i restauranten på Vedersø Klit Badehotel i Vestjylland. For mens der er gang i kundevognene i områdets byggemarkeder og planteskoler, så må badehotellet fortsat kun sælge mad ud af huset.

- Vi sidder lidt her i vores vestjyske andedam og undrer os over, hvorfor vi så ikke må samle 10 mand, der sidder udenfor og drikker fadøl i solen, eller have fem mand til at spise i restauranten, spørger forpagter Oliver Mogensen.

Restauranter, cafeer, frisører, fysioterapeuter og mange andre kunne nemlig sagtens have låst dørene op igen efter påske, hvis det stod til sundhedsmyndighederne. Hvis de erhvervsdrivende og deres kunder fortsætter med at holde afstand og god hygiejne, ville det ikke få smittespredningen til at eksplodere og sundhedsvæsenet til at kollapse.

Det er vurderingen fra Statens Serum Institut (SSI, red.). De vurderinger, som regeringen lænede sig op ad, da den skulle beslutte, hvordan Danmark skal genåbnes.

Valget blev som bekendt meget små forsigtige skridt - og med børnene først. Og det vækker kritik fra både erhvervslivet og borgerlige partier.

- Vi har meget svært ved at se fornuften i at køre ud fra princippet ”nej for en sikkerheds skyld”. Det giver ikke mening, at man ikke giver eksempelvis frisører, restauranter og cafeer, der overholder forsigtighedsreglerne, lov at åbne, siger Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, i en pressemeddelelse.

Nogle tænker: Hvorfor kan børn komme i børnehave, men frisøren ikke klippe? Det korte svar er, at vi ikke kan sætte alt i gang på en gang

Statsminister Mette Frederiksen (S)

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, finder det "rystende", at regeringen har åbnet så lidt op.

- Jeg er meget utilfreds med, at man ikke tænker på at få gang i dansk økonomi. Det kunne man jo have gjort ad naturlig vej ved at åbne op for noget af det liberale hverv. Det, synes jeg, er helt uforståeligt, når man ser papirerne her bagefter, siger han til TV 2.

Ledighed og konkurser truer

Økonomien er allerede hårdt mærket af coronakrisen. Nationalbanken forventer et fald i Danmarks samlede økonomisk output – bruttonationalproduktet, der også kaldes BNP – på mellem tre og 10 procent. Til sammenligning faldt Danmarks BNP med fem procent under finanskrisen i 2009.

Ledigheden er steget kraftigt, siden Danmark blev lukket ned. 44.829 danskere har meldt sig arbejdsløse siden 8. marts.

Og ifølge Dansk Industri er der udsigt til, at coronakrisen også kan blive endnu dyrere for virksomhederne end finanskrisen. Det værste år gik 6.000 danske virksomheder konkurs. Men det kan blive endnu værre nu:

- Vi frygter, at tallet kan komme op i nærheden af 10.000 konkurser, siger DI's direktør, Kent Damsgaard, til Berlingske ifølge PolicyWatch.

Det er noget nonchalant i en situation, hvor folk står til at miste deres livsværk, at man forsvarligt kan åbne og så ikke gør det

Søren Pape Poulsen, formand, Konservative

Alle scenarier var sundhedsmæssigt forsvarlige

Regeringen havde valget mellem tre scenarier for genåbningen af Danmark, som SSI har regnet på: Et lille, meget forsigtigt, scenarie, et mellem scenarie og et stort scenarie.

Det blev en endnu mere forsigtig variant af det lille scenarie, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede danskerne for mandag.

Men de bagvedliggende beregninger viser, at selv ved det mellemste og det helt store scenarie ville vi fortsat holde os på den såkaldt 'grønne kurve', hvor smittespredningen er under kontrol, og sundhedsvæsenet kan følge med. Forudsat at danskerne bliver ved med at følge retningslinjerne om afstand og hygiejne.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, viser en vigtig graf frem.

Allerede i det mellemste scenarie, fremgår det af beregningerne, kunne man have valgt at lade blandt andet restauranter og frisører åbne op igen.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, hæfter sig ved, at det er Finansministeriet, der har bestilt de tre scenarier, der skulle regnes på. Og så vælger regeringen "det mindste af det mindste".

- Det giver jo ikke mening. Jeg synes, det er noget nonchalant i en situation, hvor folk står til at miste deres livsværk, og folk står uden arbejde, at man forsvarligt kan åbne, og at man så ikke gør det. Det er uforståeligt, siger han.

Statsministeren: Jeg ved godt, det er mega svært

Anders Barsøe, administrerende direktør for Letz Sushi-kæden, ærgrer sig også over, at han fortsat skal holde lukket. Både på egne, branchens og Danmarks vegne.

- Branchen er en af de mest jobskabende dele af erhvervslivet, så vi har brug for at få gang i hjulene igen. Det her er jo ikke ovre om 14 dage eller en måned - det har lange udsigter. Derfor har vi brug for at komme i gang og få noget jobskabelse, ellers er jeg bange for, at samfundet kommer til at vælte, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen føler med de erhvervsdrivende, skriver hun på Facebook.

- Jeg ved godt, det er mega svært for jer. Nogle tænker: Hvorfor kan børn komme i børnehave, men frisøren ikke klippe? Det korte svar er, at vi ikke kan sætte alt i gang på en gang, skriver hun.

- Vi må gøre det mere tålmodigt, end hvad vi har lyst til. Og guderne skal vide, at der ikke er noget, jeg hellere ville, end at åbne alt op nu. Også af hensyn til den lille erhvervsdrivende. Men vi risikerer at skade jeres virksomheds økonomi endnu hårdere, lyder det videre.

Statsministeren håber, skriver hun, at restauranter, cafeer, frisører og så videre - de såkaldt liberale erhverv - kan blive åbnet i næste fase. Altså i maj.

Også kritik fra tidligere statsminister

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har hidtil rost statsministerens håndtering af coronaepidemien, men nu føler han sig "moralsk forpligtet" til at sige den imod, mener han.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der for lidt fokus på økonomi og penge i regeringens genåbningsplan. Han kritiserer, at de såkaldt liberale erhverv, serviceindustrien og restaurationsbranchen, skal holde lukket en måned endnu.

- Undskyld, jeg siger det lige ud. Vi skal gribe det sundhedsmæssigt forsvarligt an, men det er også et politisk valg, hvor man vil starte. Der er et fravær af fokus på, at hvis vi ikke snart få hjulene i gang, så risikerer vi at stå med en kæmpe økonomisk katastrofe bagefter, sagde han tirsdag til TV 2.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh mener, at regeringen "går med livrem og fem par seler".

- Man burde forsigtigt åbne en smule mere op og vise noget mere tillid til, at danskerne godt kan opfører sig ansvarligt, selvom vi åbner samfundet op, siger han.

Søren Pape Poulsen (K) er enig i, at det er vigtigt at være forsigtig i denne tid.

- Men når sundhedsmyndighederne siger god for det, så fatter jeg simpelthen ikke, at regeringen ikke er klar til også at sige god for det.

Frisører, massører, cafeer, barer, restauranter og lignende skal - indtil videre - holde lukket frem til 10. maj.