Politik

SF kræver svar fra minister: Hvorfor skal børn med familie i risikogruppe møde op efter påske?

Regeringen og dens ministre har oplyst ét, men i retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen står noget andet.

Børn og ansatte i risikogruppen skal ikke møde op i skole og daginstitutioner efter påske. Børn med nær familie i risikogruppen skal ikke møde op efter påske.

Sådan skrev SF’s gruppeformand tirsdag formiddag på sin Facebook-profil på baggrund af en mundtlig orientering fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et møde med alle Folketingets partier tirsdag morgen.

Men i retningslinjerne for skoler og institutioner, som Sundhedsstyrelsen tirsdag eftermiddag sendte ud, fremgår det, at det ikke er tilfældet. Og det får nu SF til at kræve en forklaring fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), oplyser SF’s formand Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

- Vi havde egentlig fået det klare indtryk, at man ikke ville tage nogle chancer på vores udsatte medborgeres vegne, og at man derfor anbefalede børn og ansatte at blive hjemme, hvis de kunne bringe smitten med hjem til personer i risikogruppen. Nu viser det sig, at det ikke er tilfældet, og det synes vi er en meget bekymrende udvikling, som ministeren må forklare, oplyser Pia Olsen Dyhr.

Børn kan bringe smitte med hjem til forældre og søskende

Også på regeringens hjemmeside står der fortsat i en pressemeddelelse fra Statsministeriet mandag om den første fase af genåbningen af Danmark, at:

- Medarbejdere og elever i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen forventes ikke at deltage i undervisningen.

For dagtilbudsområdet er det kun medarbejdere, der er nævnt - og at de, hvis de er i risikogruppe eller har familiemedlemmer i husstanden i risikogruppe, ikke forventes at møde på arbejde.

I retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen står, at man som ansat som udgangspunkt godt kan komme på arbejde, ligesom børnene kan komme i skole og institution, hvis man bor i husstand med en person, der er i særlig risiko.

Samtidig bliver det oplyst, at Sundhedsstyrelsen anbefaler ledelsen på den enkelte skole eller institution, at den i dialog med den enkelte medarbejder eller forælder til et barn i risikogruppen laver "en konkret og individuel vurdering for elever og medarbejdere," der tilhører en særlig risikogruppe.

Ifølge Pia Olsen Dyhr tyder ændringen på, at økonomi vejer tungere end sundhedsfaglige hensyn.

- Vi er bekymrede for, at små børn bringer smitte hjem til forældre eller søskende med alvorlige sygdomme, eller at pædagoger, lærere og pædagogiske assistenter tager virussen med hjem og smitter den kronisk syge ægtefælle. Det er ikke holdbart, siger Pia Olsen Dyhr.

SF-formanden er ifølge pressemeddelelsen indforstået med, at der skal ske en langsom genåbning, men Pia Olsen Dyhr fremhæver også, at det skal ske med hensyn til de sårbare grupper i samfundet.

- Man kan sagtens vælge at undtage de grupper, der risikerer at bringe smitte med hjem til sårbare medborgere, oplyser Pia Olsen Dyhr.

TV 2 har tirsdag aften forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet i forhold til, hvad forældre, der enten selv er i risikogruppe eller har børn i risikogruppe, skal forholde sig til.