Coronavirus

Mette Frederiksen kritiseres af borgerlige partier: Hun handler egenrådigt

Nu er coronakrisen i en periode, hvor tingene kan diskuteres bedre, lyder kritikken.

Det er slut med den gode stemning på Christiansborg.

Lidt mere end tre uger efter Danmark lukkede ned, kritiseres statsminister Mette Frederiksen (S) nu for sin håndtering af coronakrisen af den borgerlige opposition.

I Berlingske retter en række blå partiledere anført af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, en bredside mod hende, fordi hun ikke i tilstrækkelig grad inddrager resten af Folketingets partier:

- Der har været beslutninger, der skulle træffes i løbet af få timer. Det skal en regering have plads til. Det har vi givet dem. Til gengæld er vi nu et andet sted. Hvordan åbner vi Danmark, og hvordan genrejser vi Danmark?

- To ting der bør være en offentlig debat om. Og så mange som muligt involveres. Vi er blevet informeret, men ikke involveret. Det har man pladsen til nu, og det synes jeg, vil være det rigtige at gøre, uddyber Jakob Ellemann-Jensen overfor TV 2.

Meldingen kommer efter, at Mette Frederiksen mandag aften annoncerede en række vidtrækkende beslutninger.

Blandt andet har regeringen besluttet, at de mindste kan komme i vuggestue, børnehave, fritidshjem og skole igen efter påske, hvis man henover påsken bl.a. fortsætter med at holde afstand til hinanden.

Samtidig forlænges forbuddet mod større forsamlinger til og med august og restauranter, caféer, barer, massører og frisører skal fortsat holde lukket.

Thulesen Dahl: Hun har ageret egenrådigt

Inden pressemødet havde Mette Frederiksen (S) orienteret Folketingets partiledere på et Skype-møde, der varede 2,5 time.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), havde regnet med, at Skype-mødet ville indeholde en politisk drøftelse, men der var til hans skuffelse kun tale om en orientering, oplyser han til TV 2.

Det ærgrer DF-lederen, der understreger, at han har forståelse for de hastebeslutninger, der blev truffet i coronakrisens første fase.

Lyn-analyse

Problemet er, at de andre partier ikke oplever det som et arbejde, men som en orientering. Der er selvfølgelig en balance for Mette Frederiksen, der dels handler om, at hun gerne vil have dem med på holdet, men også det forhold, at det er ulige meget lettere at være regering uden at involvere alt for mange. Der er jo ikke nogen uenighed mellem Folketingets partier, men de vil gerne involveres, og det bliver hun nok nødt til at forholde sig til.

- Nu er vi så i en periode, hvor tingene kan diskuteres bedre. Her burde regeringen inddrage de andre partier i, hvordan Danmark genåbnes, siger han.

Thulesen Dahl undrer sig blandt andet over, at det er de yngste børn, der kommer først tilbage:

- Der er mange, der spørger sig selv, om det ikke er en mere farbar vej, hvis de ældste elever, der står over for afgangseksaminer, kommer ud. De ville nok også have lettere ved at forstå retningslinjerne, og at man skal holde afstand.

Det er slut med den gode stemning på Christiansborg. Lidt mere end tre uger efter Danmark lukkede ned, kritiseres statsminister Mette Frederiksen (S) nu for sin håndtering af coronakrisen af den borgerlige opposition.

Thulesen Dahl ville også gerne tættere på beslutningen om de selvstændige og erhvervsdrivende.

- De små virksomheder må også fortsat holde lukket, men er det mere farligt at gå ned og blive klippet af frisøren, end at lade børn i 1. og 2. klasse løbe rundt i skolegården og tage smitten med hjem?, spørger Thulesen Dahl, der mener Mette Frederiksen agerer egenrådigt.

Logisk årsag bag beslutning

Ifølge Jens Veirum, der er overlæge og børnelæge på Aarhus Universitetshospital, er der dog en logisk årsag til, at man lader de mindste børn starte først.

De små børn har de forældre, som bedst tåler at blive smittet med coronavirus, forklarer han.

TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg siger, at der ikke er nogen uenighed mellem partierne som sådan, men at de gerne vil involveres.

- Forældrene vil ofte være yngre, raske mennesker, og her er det meget få, som får et slemt forløb. Og vi kan jo ikke isolere os et år til halvandet år, før der måske kommer en vaccine. Derfor giver det god mening, at børnefamilierne bliver eksponeret først, siger Jens Veirum.

Kun en enkelt af lederne i blå blok deltager ikke umiddelbart i koret af kritikere. Nye Borgerliges Pernille Vermund siger til Berlingske:

- Det var regeringens ansvar at lukke Danmark ned. Derfor er det også regeringens ansvar at åbne op igen.