Afgangseksamen er aflyst, men studentereksaminerne bliver gennemført

Fra 15. april kan de mindste igen komme i vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger, og elever i 0. til 5. klasse kan starte i skole.

Mens de mindste børn igen skal i vuggestue, børnehave og i skole, bliver afgangseksamen for folkeskolens ældste elever aflyst og erstattet af en årskarakter. Omvendt bliver studentereksamen for de kommende studenter gennemført.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) mandag på et pressemøde, om en gradvis og forsigtig genåbning af Danmark.

- Flere forældre får arbejdsro derhjemme. Det er der brug for. Det har vi alle brug for, for mange opgaver står i kø, siger hun.

Et lille skred kan få alvorlig betydning for hele vores fællesskab

Mette Frederiksen

Åbningen af daginstitutioner og undervisningen for de mindste vil ske 15. april, men der følger en række sundhedsfaglige regler med beslutningen:

- Børn og voksne skal være ude så meget, det kan lade sig gøre. Indenfor skal der være mere afstand mellem børnene, der skal blive gjort mere grundigt rent, og hvis børn og voksne er det mindste syge, skal man blive hjemme.

På andre områder bliver lukning forlænget

Genåbningen på nogle områder betyder, at lukningen af Danmark på andre områder vil blive forlænget frem til 10. maj - det gælder forbuddet om forsamlinger på mere end 10 personer, ligesom Danmarks grænser vil være lukket frem til samme dato.

Fra statsministeren lød det samtidig, at de mange offentligt ansatte, der lige nu arbejder hjemme, skal fortsætte med at arbejde hjemme, men at regeringen vil gå i dialog med lønmodtagere og erhvervsorganisationer om, hvordan danskere så småt kan begynde at arbejde igen - forudsat, at det foregår på en sundhedsfaglig og forsvarlig måde.

Mette Frederiksen indledte pressemødet med gentagne gange at påpege, at hvis myndighederne i løbet af påsken kan se, at danskernes adfærd bliver mindre ansvarlig, så vil den gradvise åbning af Danmark ikke komme til at blive en realitet:

- Den (coronavirus, red.) kan lokke os i en fælde og som samfund få os til at tro, at vi har styr på det og gøre os uforsigtige. Derfor bekymrer det os dybt, når vi hører eksempler på, at folk er begyndt at opføre sig lidt for afslappet – planlægge påskefrokost for familien, sagde Mette Frederiksen og understregede:

- Et lille skred kan få alvorlig betydning for hele vores fællesskab. Det er hele Danmark, der skal bære byrden.

Meget er sket pĂĄ en mĂĄned

Det er præcis en måned siden, 6. marts, statsministeren præsenterede de første restriktioner af danskernes levevis som konsekvens af coronaepidemien. Dengang var det i form af en opfordring om, at alle arrangementer med mere end 1000 deltagere blev udskudt eller aflyst.

Mindre end en uge senere blev tonen langt mere alvorlig. 11. marts kom det historiske pressemøde, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned.

30. marts sagde statsministeren på et pressemøde, at regeringen ville forsøge at genåbne Danmark gradvist efter påske, hvis tallene for indlagte og syge understøttede det.

Det gentog hun i går i 21 Søndag på DR. Her fastslog hun dog også, at "det normale liv, vi havde før coronakrisen" formentlig ikke kommer tilbage "inden for en overskuelig fremtid".

- Vi kommer heller ikke til at kunne klumpe os sammen i tog og busser. Og vi kommer heller ikke til at stå tæt sammen og holde fester i lang tid, lød det fra Mette Frederiksen.