Coronavirus

Venstre med opsigtsvækkende forslag: Vil hjælpe virksomheder, men forbyde udbetaling af udbytte

Til gengæld skal virksomhederne konsolidere og styrke sig for at bevare danske arbejdspladser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er allerede vedtaget hjælpepakker for store milliardbeløb til erhvervslivet, men ifølge Venstre er det ikke nok.

Derfor har oppositionspartiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, fredag aften sendt et brev til finansminister Nicolai Wammen (S), hvor han kommer med en række konkrete forslag til at gøre endnu mere for virksomheder ramt af coronakrisen.

Venstre vil blandt andet forlænge den nuværende udløbsdato på hjælpen fra 9. juni til 9. juli, nedsætte grænsen for, hvor meget omsætningstab der skal til for at få kompensation samt hjælpe virksomheder med varelagre, der hurtigt mister værdi (se alle forslagene længere nede i artiklen).

- Det skal ske, fordi der er en række virksomheder, der ikke er omfattet af de hjælpepakker, vi allerede har lavet. Der er flere end 40.000, som har mistet deres arbejde inden for den seneste måned, så det tager fat nu, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Stop for udbetaling af udbytte

Venstres forslag retter sig mod hjælpepakken, der giver midlertidig kompensation for virksomhedernes faste udgifter.

Her er der i den nuværende ordning fra 19. marts et loft, der betyder, at en virksomhed maksimalt kan få 60 millioner kroner i kompensation, men det loft vil Venstre hæve til et endnu ikke fastlagt beløb.

Men hvis virksomhederne ender med at få støtte for mere end 60 millioner kroner, vil Venstre forbyde, at de udbetaler udbytte til aktionærerne i 2020.

- Når man har modtaget denne ganske omfattende hjælp, skal man ikke senere kanalisere pengene ud til aktionærer, hvis der - forhåbentligt - kommer et overskud. I stedet skal man konsolidere og styrke sin virksomhed og dermed bevare arbejdspladser, siger V-formanden.

Det er bestemt ikke unormalt, at partier på venstrefløjen blander sig i, hvad virksomheder udbetaler til sine aktionærer, men det er meget sjældent, at et borgerligt parti som Venstre gør det.

Jakob Ellemann-Jensen afviser dog, at partifarven er ved at skifte fra blå til rød.

- Når staten griber så voldsomt ind i markedet, så må staten også i egen og i fællesskabets interesse sørge for at holde hånden under helt almindelige danskeres arbejdspladser, siger han.

Aktionærforening ser positivt på forslag

Hos Dansk Aktionærforening siger direktør Mikael Bak, at politikerne som udgangspunkt skal blande sig uden om, hvordan selskaberne fordeler udbytte, fordi det er op til generalforsamlingen og aktionærerne.

- Men i denne ganske særlige situation ser vi positivt på Venstres forslag. Vi lægger vægt på, at der er tale om en støtteordning, og så må det være op til selskaberne at beslutte, om de vil søge støtten og underlægges de begrænsninger, der følger med, siger Mikael Bak og fortsætter:

- Her stoler vi på, at de enkelte ledelser og bestyrelser handler ansvarligt – også i forhold til at tjene aktionærernes interesser bedst muligt.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, kalder tanken om aktionærudbytte for "teoretisk".

- Lige nu handler det bare om at overleve til efter krisen. Tusindvis af virksomheder lider lige nu, og vi risikerer mange fyringer. Som det er nu, risikerer vi et amputeret dansk samfundsliv, hvis vi ikke sikrer muskelkraft til dansk erhvervsliv, siger Brian Mikkelsen.

Det foreslår Venstre

 1. Forlænget støtte

  Venstre vil forlænge udløbsdatoen på hjælpen til de danske virksomheder. Som det ser ud i dag, kan de få støtte indtil 9. juni, men den deadline blev sat, da der var udsigt til, at Danmark kunne begynde at genåbne i slutningen af marts. Nu er situationen en anden, og derfor vil Venstre forlænge hjælpen til 9. juli med mulighed for yderligere forlængelse.

 2. Lavere krav for at få dækket faste udgifter

  Virksomheder kan i dag få kompensation for faste udgifter, hvis de oplever fald i omsætningen på mere end 40 procent. Venstre vil sænke grænsen til 30 procent. Partiet vil også bygge flere ”trin” ind i støtteordningen, så kompensationen i endnu højere grad følger omsætningstabet.

 3. Støtte til ”sårbare” varelagre

  Venstre foreslår, at ”ekstraordinære afskrivninger” på varelagre, der skyldes coronavirus, skal dækkes på lige fod med faste udgifter. Det skal hjælpe virksomheder med en lagerbeholdning, der hurtigt mister værdi. Den kan eksempelvis være tøjkollektioner og fødevarevirksomheder, der sælger til restauranter og hoteller.

 4. Bedre dækning af faste udgifter

  Venstre vil lade virksomheders lønudgifter indgå i de faste omkostninger, som virksomheder kan få støtte til.

 5. Vil hæve grænsen for maksimal støtte

  Virksomheder kan med de nuværende regler få op til 60 millioner kroner i kompensation for faste udgifter. Venstre vil hæve loftet til et endnu ikke fastlagt beløb. Men hvis virksomhederne får støtte for mere end 60 millioner kroner, vil Venstre forbyde, at de udbetaler udbytte til aktionærerne i 2020.