Hastelov vedtaget uden Radikale og Enhedslisten: Borgfreden er brudt, siger redaktør
Dansk politik er nu gået ind i fase to, hvor partierne ikke længere bakker op om alle corona-tiltag fra regeringen, vurderer TV 2s politiske redaktør.
En hastelov om hårdere straffe for corona-relaterede forbrydelser er torsdag blevet vedtaget, men det er uden to af regeringens støttepartier.
Radikale Venstre og Enhedslisten har stemt imod, mens regeringen får bred opbakning fra flere af Folketingets øvrige partier.
Det viser, at borgfreden på Christiansborg nu er brudt, vurderer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.
- Det er første anslag mod den borgfred og udbredte enighed, der har været på Christiansborg gennem hele krisen. Det markerer en form for afslutning på den politiske undtagelsestilstand, hvor partierne bakkede fuldstændig op om regeringens forslag, uanset hvad man havde af grundholdninger og ideologiske synspunkter, siger Troels Mylenberg.
Tidsler og udvisning i ny lov
Hasteloven øger straffen betragteligt for eksempelvis tyveri af værnemidler og håndsprit samt for fornærmende tiltale til betjente, vold mod offentligt ansatte og brud på maskeringsforbuddet.
Desuden er det efter forslag fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige nu også vedtaget, at udlændinge skal kunne udvises for corona-relateret kriminalitet.
Kritikken fra Enhedslisten går på, at regeringen har gjort coronakrisen til et spørgsmål om udlændingepolitik. Ifølge Radikale Venstre er der "mange tidsler" i loven, og partiets udlændingeordfører, Kristian Hegaard, understreger, at Danmark står i en sundhedskrise og ikke i en kriminalitetskrise.
- De to partier synes simpelthen bare ikke, at det her har særlig meget at gøre med bekæmpelse af coronavirus og den krise, vi står i lige nu, men at regeringen i stedet benytter det til at bedrive politik på andre områder, fortæller Troels Mylenberg.
Radikale Venstre hæfter sig især også ved, at Dommerforeningen har advaret mod loven i et opsigtsvækkende brev til justitsminister Nick Hækkerup (S). Her har Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, kritiseret lovforslaget for at komme med urealistiske eksempler og for at foregribe domstolenes behandling.
Nu er det fase to i politik
Hidtil har de to støttepartier bakket op om alle regeringens tiltag og hastelove mod coronasmitte de seneste uger.
- Det var fase ét i det politiske. Nu er fase to en returnering til noget lidt mere normalt, siger Troels Mylenberg.
- Fra at være i total politisk kriseberedskab, hvor man bakkede op om alt, er partierne nu lidt mere trygge ved at holde fast i deres grundsynspunkter, og de er ikke så bange for uenigheden længere.