Sådan vil regeringen hjælpe danske medier - TV 2 erfarer mere hjælp er på vej

Et flertal er enige om at sende flere millioner i støtte til danske medier - TV 2 erfarer, at der også er penge til kunstnere og kulturinstitutioner.

Regeringen er sammen med partierne Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, Alternativet og De fire grønne løsgængere klar til at støtte danske medier med en pulje på 180 millioner kroner. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

TV 2 erfarer desuden, at der også er et stort millionbeløb på vej til museer, teatre og kunstnere.

Dermed får kulturen, der er presset af coronakrisen, en økonomisk håndsudrækning.

Her er hovedpunkterne i regeringens forslag om en redning af kulturen:

  • Støtte til medier: Regeringen vil støtte danske medier med 180 millioner kroner. Alle medier, der kan dokumentere et tab på grund af coronakrisen, kan søge støtte. Har nedgangen i annonceindtægter været på mellem 30 og 50 procent, kan et medie søge 60 procents kompensation. Har den været på mellem 50 og 100 procent, kan et medie søge om 80 procents kompensation.
  • Støtte til kulturinstitutioner: I dag kan en række kulturinstitutioner som museer og teatre ikke søge om de eksisterende hjælpepakker, fordi over 50 procent af deres indtægt kommer fra staten. Regeringen vil fjerne kravet om 50 procent, så de også kan søge de ordninger, der allerede er vedtaget.
  • Kunstnere: Regeringen vil oprette en legatordning, så kunstnere, der tjener for lidt til at kunne søge de nuværende hjælpepakker, kan søge penge til at få dækket tabt kunstnerisk virke. Det skal være en rettighed uden noget økonomisk loft. Det er endnu ukendt, hvad det vil koste, men regeringens skøn er, at beløbet vil være på mere end 20 millioner kroner.

Hård kritik af minister

Regeringens forslag kommer, efter kulturminister Joy Mogensen (S) de seneste dage er blevet kritiseret i skarpe vendinger, og at et flertal af partier har villet fjerne hende fra forhandlingerne om en hjælpepakke til kulturlivet.

Mandag sagde Radikale Venstres Zenia Stampe til Berlingske, at hun havde mistet tilliden til, at kulturministeren er i stand til at sikre et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen.

Hun pegede på, at Joy Mogensen har haft tre uger til at få overblik over, hvilke områder der har behov for akut hjælp, men at hun har "hverken overblik, løsninger eller penge".

Tilsvarende sagde Venstres Britt Bager, at det er tydeligt, at ministeren ikke har mandat og mangler overblik.

Alt for få penge

Den skarpe kritik af Joy Mogensen udspringer af mandagens forhandlinger om en hjælpepakke til lokale og regionale medier, der endte med at blive sat på pause. Her mødte ministeren op til forhandlingerne med i omegnen af 35 millioner kroner til lokale og regionale medier, hvilket ifølge et politisk flertal var alt få for penge.

Joy Mogensen kom allerede i sidste uge i fokus, da hun i et interview med Berlingske sagde, at hun selv ville opfatte det som upassende, hvis hun stod og talte om kultur lige nu.

Samtidig har hun fået kritik for først af indkalde til forhandlinger om en hjælpepakke søndag, og at der i indkaldelsen udelukkende var fokus på at hjælpe aftenskoler, højskoler, folkeuniversiteter samt dyreparker og lokale og regionale medier.

Støtte til højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter

Tirsdag lykkes det alligevel kulturministeren at lande en aftale med Folketingets partier om økonomisk støtte til landets mange højskoler, hvor flere er truet af konkurs.

Med aftalen tilføres højskolerne og også aftenskoler og folkeuniversiteter cirka 140 millioner kroner.