Danmark bør hjælpe presset italiensk sundhedsvæsen, mener flere partier

Italiens ambassadør i Danmark hører gerne fra den danske regering.

Både Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten vil have regeringen til at tilbyde hjælp til de hårdt trængte italienske hospitaler under coronakrisen.

Det skriver Politiken.

Over for TV 2 uddyber flere af partierne deres forslag.

- Vi skal have kapacitet til at passe på vores egne. Og det ser det heldigvis ud til, vi har. Så hvis vi kan hjælpe med ét eller andet - noget, der ikke udsætter os selv for risiko - for eksempel at tage et lille antal patienter herop eller sende udstyr derned, bør vi undersøge det. Derfor har vi spurgt ind til, hvad vi kan gøre fra dansk side, siger Radikale Venstres næstformand Sofie Carsten Nielsen til TV 2.

Hun mener, det er nu, vi skal udvise "europæisk solidaritet":

- Tænk, hvis vi var Norditalien lige nu. Folk dør, fordi de ikke har udstyr eller læger, så hvis der er en lille ting, vi kan gøre, så er tiden til, at vi tilbyder det.

Sæt jer i italienernes sted

Også Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen mener, Danmark bør hjælpe Italien, hvis de danske sundhedsmyndigheder vurderer, at der er ledig kapacitet.

- Hvordan hjælpen skal være, skal selvfølgelig aftales med de italienske myndigheder. Det kan enten være dansk sundhedspersonale, som sendes til Italien for at hjælpe, men det kan også være at tage patienter hertil, siger Jan E. Jørgensen.

Dansk sundhedspersonale kan godt blive sendt midlertidigt til Italien, siger EU-ordfører fra Venstre, Jan E. Jørgensen. Video: Oliver Louis Weise Hellum

Hvad med de mange danskere, som har fået aflyst operationer, bør vi ikke hjælpe dem først?

- Man skal prøve at sætte sig selv i italienernes sted. Hvis coronavirussen var startet hos os, hvad havde vi så sat pris på? Havde vi sat pris på, at nogen var kommet for at hjælpe? Ja, det havde vi, lyder det fra EU-ordføreren, som understreger, at det ikke skal ske, hvis det kompromitterer indsatsen mod coronavirus herhjemme.

Regeringen har indtil videre ikke meldt noget ud om, hvorvidt den har i sinde at drøfte mulighederne for at hjælpe Italien.

Til Politiken oplyser Italiens ambassadør i Danmark, Luigi Ferrari, at han gerne hører fra den danske regering.

- På vegne af ambassadør Luigi Ferrari kan jeg oplyse, at Italien ville overveje at evakuere italienske coronaviruspatienter til danske hospitaler, hvis og når vi måtte modtage et sådant tilbud fra de kompetente danske myndigheder, skriver pressemedarbejder Neel Mayer fra den italienske ambassade i en e-mail til avisen.

Kærkommen gestus

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at Italien modtager "al hjælp med kyshånd" i øjeblikket.

- Italienerne er meget, meget taknemmelige for, at der kommer hjælp udefra, siger hun.

Kina, Rusland, Cuba og senest Albanien har sendt hold med læger og sygeplejersker til de nordlige regioner i Italien. Derudover har Tyskland i weekenden udført en omfattende evakuering af italienske patienter fra byen Bergamo, og de patienter er nu i behandling på sygehuse i Nordrhein-Westfalen.

- At andre lande hjælper, har selvfølgelig en konkret, praktisk betydning, men det er også symbolsk. Det er en kærkommen gestus, og man vil opnå høj status, hvis man hjælper et land i nød, siger Eva Ravnbøl.

Italien er det land i verden med flest dødsfald. 12.428 personer er indtil nu døde som følge af smitte med coronavirus. Ifølge den seneste opgørelse fra Johns Hopkins Universitetet, der løbende registrerer antallet af døde, smittede og helbredte, er 105.792 bekræftet smittet.