Veganerpartiet kæmper med underskrifter, mens landet er lukket

To partier er tæt på at blive opstillingsberettiget, men Danmark er lukket. Veganerparti beder om udsættelse.

Veganerpartiet mangler omkring en tredjedel af de n√łdvendige v√¶lgererkl√¶ringer, som skal v√¶re samlet inden 7. maj. Der er blot et problem - Danmark er lukket ned p√• grund af coronavirus.

Derfor beder Veganerpartiet nu social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om hjælp.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse. En vælgererklæring er kun gyldig i 18 måneder, hvorefter den bliver ugyldig.

- Ved at uds√¶tte en v√¶lgererkl√¶rings deadline vil regeringen give danskerne en fair chance for at kunne n√• at g√łre Veganerpartiet opstillingsberettiget, siger Michael Monberg fra Veganerpartiet.

Svært at indsamle underskrifter

Derfor har partiet bedt om en udsættelse af deadline for indsamling af vælgererklæringer. Partiet foreslår at udsætte deadline med samme tidsrum, som regeringen anbefaler borgerne at holde sig væk fra offentlige steder.

Også Kristendemokraterne har samlet mange vælgererklæringer. Partiet har dog været langt hurtigere til at samle sine ind og har en længere deadline, fordi partiet startede sin indsamling senere.

Frygten for udbredelsen af coronavirus har fået regeringen og et samlet Folketing til at lukke store dele af landet ned. På gader og stræder er der væsentlige færre folk end normalt.

Derfor kæmper flere partier med at blive opstillingsberettiget i en tid, hvor det er så godt som umuligt at samle underskrifter på gader, uddannelsessteder og biblioteker.

Ikke langt igen

Veganerpartiet er et af de partier, som er l√¶ngst i fors√łget p√• at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Partiet oplyser, at det har indsamlet over to tredjedele af de mere end 20.000 underskrifter, som er gr√¶nsen.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du t√¶nke dig at v√¶re medlem af Megafon‚Äôs Danmarkspanel? Det er et repr√¶sentativt sammensat ‚ÄĚmini-Danmark‚ÄĚ, hvor medlemmerne l√łbende f√•r tilsendt sp√łrgsm√•l.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme h√łrt i debatten, s√• tryk her og tilmeld dig.

Reelt skal et parti dog indsamle væsentligt flere, da en del enten ikke er gyldige eller på anden vis går tabt i processen.

If√łlge Social- og indenrigsministeriet har Veganerpartiet 12.693 godkendte v√¶lgererkl√¶ringer per 2. marts. Partiet oplyser dog, at det var samlet 14.000 i alt siden den dato.

Kristendemokraterne har 12.386 per 2. marts og var ved folketingsvalget 5. juni sidste √•r t√¶t p√• at komme ind for f√łrste gang i mere end et √•rti.