Politik

Hvordan skal Danmark genåbnes? Nu begynder partierne at komme med deres ønsker

Blandt partierne er der ikke helt enighed om, hvorvidt det er smartest at lade de mindste eller største elever komme tilbage i skole først.

Spørgsmålet om, hvordan Danmark skal genåbnes, er for alvor blevet aktuelt, efter statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften sagde, at genåbningen muligvis kan begynde efter påske.

Den præcise plan for, hvilken rækkefølge Danmark skal genåbne i, vil regeringen drøfte med Folketingets partier senere på ugen.

Men allerede nu melder flere sig på banen med ønsker.

Et af dem er Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl. Han foreslår at forsøge at øge efterspørgslen efter håndværkere – som godt nok ikke er hjemsendt, men hvor flere får aflyste ordrer.

- Der er mange, der ikke får de ordrer ind, som de normalt får. Det er derfor, vi også prøver at få kommuner til at efterspørge dem lidt mere i den her tid, hvor man eksempelvis kan renovere tomme skoler, Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Opfordringen kommer i forlængelse af, at kommunernes og regionernes såkaldte anlægsloft i torsdags blev fjernet, så de nu kan bruge væsentligt flere penge på at anlægge og renovere, end de ellers havde lov til.

De store virksomheder kommer langt nede på listen

Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten

Konservative vil have erhvervslivet i gang

Hos Det Konservative Folkeparti mener partiformand Søren Pape Poulsen ligesom Dansk Folkeparti, at det er vigtigt, at erhvervslivet og især produktionsvirksomheder, hvor det er svært at arbejde hjemmefra, kommer i gang.

- For os er det helt centralt, at vi på en eller anden måde får gang i erhvervslivet, for ellers trækker det alt, alt for dybe spor økonomisk, siger Søren Pape Poulsen.

Men ligesom Kristian Thule Dahl lægger han vægt på, at en gradvis genåbning skal tage nøje højde for sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Vi kan have mange forslag, men i sidste ende handler det om, hvad der er forsvarligt. Det nytter ikke noget, at vi sætter gang i en hel masse, der kan gå ud over sundheden, lyder det fra den konservative formand, der for øjeblikket ved at se på konkrete forslag sammen med resten af partiets folketingsgruppe.

Søren Pape Poulsen tilføjer, at det også er vigtigt at få elever i folkeskolens afgangsklasser, 3. G’erne på gymnasierne samt studerende på videregående uddannelser hurtigst muligt tilbage, så de kan være klar til sommerens eksaminer og på den måde komme videre i livet.

Østergaard vil undgå hundeslagsmål

Den radikale leder Morten Østergaard er enig i, at det er vigtigt at få elever til afgangseksamen, men han mener, at det er mindst lige så afgørende at se på de mindste børn som noget af det første.

Han kalder det en af forudsætningerne for, at arbejdspladser rundt om i landet kan åbne igen, og han vil derfor prioritere, at daginstitutioner samt de mindste klasser i folkeskolen gradvist kan åbne.

- Det er børn, der ikke kan passe sig selv, og pasningen af dem betyder meget for, hvor meget virksomhederne kan trække på forældrene, siger Morten Østergaard til TV 2.

Han håber, at de kommende møder mellem partilederne og regeringen om planen for en genåbning kommer til at foregå uden de store politiske sværdslag.

- Helt grundlæggende synes vi, at det her spørgsmål om genåbning skal håndteres i borgfredens tegn, så det ikke bliver et politisk hundeslagsmål, men hvor vi lytter til myndigheder og finder en fælles vej, siger han.

Store virksomheder må vente

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder det altafgørende, at politikerne følger sundhedsmyndighedernes anvisninger, når de skal diskutere planen.

- Topprioriteten er menneskers ve og vel. Vi kan ikke åbne hurtigt af økonomiske hensyn og risikere, at sundhedsvæsnet ikke kan følge med.

Hun siger, at Enhedslisten først og fremmest prioriterer hjælp til dem, der mister deres job under krisen, men peger også på et konkret område, som - hvis det sundhedsfagligt er forsvarligt - kan være noget af det første til at åbne.

- Vi har øje på de mange selvstændige og små virksomheder. De skal have lov til at åbne først for at sikre deres overlevelse. De store virksomheder kommer langt nede på listen, siger hun.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Svært for Roskilde Festival og Folkemødet

Flere sundhedsfaglige eksperter vurderer, at store arrangementer som festivaler og koncerter vil være noget af det sidste, der bør gives frit.

Det kan derfor se svært ud for både Folkemødet på Bornholm midt i juni samt Roskilde Festival i juni/juli.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl pointerer, at en del gæster til netop de to arrangementer kommer fra udlandet, hvorfra de til sommer kan tage smitte med. Og med massiv udbredelse af coronavirus i eksempelvis Sydeuropa for øjeblikket mener han, det kan blive alt for risikabelt.

- Men hvis vi kan nå frem til, at man hen over sommeren kan holde vejfesten, men ikke den store festival, er vi også nået et stykke til at få genetableret dagligdagen og den daglige kontakt, vi savner i den her tid.

På pressemødet mandag afviste statsminister Mette Frederiksen (S) at sige noget om, hvad der kan åbne først. Der skal blandt andet faglige anbefalinger på bordet først, lød det.

Grænserne vil dog langt fra være noget af det førte, som åbnes, slog statsministeren fast.

https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/explainer/derfor-kan-den-naeste-pandemi-vaere-lige-om-hjoernet-215468/