Politik

Flertal vil renovere boliger for milliardbeløb - kan sikre arbejde til 35.000

I Landsbyggefonden ligger godkendte almene byggeprojekter for 18,4 milliarder kroner.

Med et snuptag ville regeringen kunne sætte gang i byggeprojekter for 18,4 milliarder kroner. Projekter, der betales af beboere i almene boligbyggerier, og altså derfor ikke ville koste statskassen en øre.

I Landsbyggefonden ligger 453 godkendte almene byggeprojekter og venter på grønt lys fra regeringen. Og det mener et politisk flertal nu, at der bør gives.

Til TV 2 siger Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre, at de allerede nu er klar til at tage hul på fonden for at holde hjulene kørende under coronakrisen.

- Det koster hverken dig eller mig noget, og af hensyn til coronakrisen ser jeg ingen grund til at lade være, siger Mona Juul (K).

Den holdning deler De Radikales politiske leder, Morten Østergaard:

- Det giver utrolig god mening at lade lejerne bruge deres egne penge på at renovere de almene boliger, som trænger, siger han.

Hvad er Landsbyggefonden?

Når almene boligbyggerier har betalt deres realkreditlån, spares lejen op i Landsbyggefonden. Opsparingen går til at betale ekstraordinære store renoveringer og modernisere ældre boliger. Det er 453 godkendte projekter af den slags, der vil koste 18,4 milliarder kroner. 

Forhandlinger bør starte nu

Men det grønne lys lader vente på sig. Da finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde for en lille uge siden satte kommuner og regioner fri af anlægsloftet, blev netop Landsbyggefonden nævnt som et af de konkrete værktøjer, han kiggede på i forsøget på at holde det danske samfund kørende økonomisk.

Forhandlingerne om en ny boligaftale, der blandt andet omhandler Landsbyggefonden, skulle have startet efter vinterferien. Men på grund af coronakrisen er det ikke blevet til mere end et enkelt kaffemøde indtil videre, siger den konservative boligordfører. Hun er dog klar på at forhandle i morgen, hvis ministeren indkalder.

Troels Lund Poulsen (V) fortæller, at Venstre allerede for to uger siden opfordrede ministeren til at indkalde om forhandlinger om de almene byggeprojekter.

- Vi vil have lavet en politisk aftale om, hvordan vi får sat gang i de her projekter, og det mener jeg er mest rimeligt at gøre nu - ikke efter coronakrisen, siger han til TV 2.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Ville sikre fuldtidsarbejde til 35.000

Det ikke er alene de politiske partier, der lægger pres på regeringen. Sidste uge sendte Danmarks Almene Boliger, Dansk Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Erhverv, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Bygge- Anlægs- og Trækartellet et fælles brev og opfordrede regeringen til at sætte gang i de 453 renoveringer.

- De er vigtige for branchen og for samfundet. Det er ikke kun byggeriet, der får gavn af det. Der er også nogle mennesker, der får en bedre bolig – og så må vi heller ikke glemme, at det gavner den grønne dagsorden, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet.

Han anslår, at renoveringsarbejde for 18,4 milliarder kroner vil generere omtrent 35.000 fuldtidsstillinger. Her tæller både bygningsarbejdere, ingeniører, chauffører og den ansatte i smørrebrødsbutikken, der skal levere frokosten. Derfor har Gunde Odgaard da også svært ved at se, hvad der afholder finansministeren. Frygten fra branchen er, at tøven vil komme til at koste flere arbejdspladser end nødvendigt.

- De eneste i dette land, der kan se fare for overophedning af vores økonomi, er dem, der er feberramt inde i Finansministeriet. Det er helt vanvittigt, siger han.

- Et af de værktøjer, vi kan bruge

Men Nicolai Wammen vil ikke give grønt lys til de mange byggeprojekter. I hvert fald ikke endnu.

- Landsbyggefonden er bestemt et af de værktøjer, vi kan bruge, når vi skal sætte gang i hjulene igen i Danmark, siger Nicolai Wammen.

Han vil ikke komme med et bud på, hvor mange penge Landsbyggefonden i regeringens kommende udspil for at få økonomien i gang igen kan hjælpe med.

- Men der er ingen tvivl om, at den kan give et vigtigt bidrag, siger han.