Coronavirus

Efter hårdt pres på kulturministeren: Nu får højskolerne tilført flere penge

Problemerne er dog langt fra forbi for kulturministeren.

Kulturminister Joy Mogensen (S) er hårdt presset af et flertal uden om regeringen, der kræver hende fjernet fra forhandlingerne om hjælp til kulturlivet under coronakrisen.

Men tirsdag middag er det alligevel lykkes Folketingets partier at lande en aftale om økonomisk støtte til landets mange højskoler, hvor flere er truet af konkurs.

Med aftalen tilføres højskolerne, men også aftenskoler og folkeuniversiteter cirka 140 millioner kroner, og det er formentlig tiltrængt flere steder.

Ifølge Politiken er 12 højskoler tæt på at dreje nøglen om, og Brandbjerg Højskole nord for Vejle har på forhånd sagt, at de ville lukke, hvis ikke der kom økonomisk hjælp senest i dag.

Forstander: Det er surrealistisk

Problemet for højskolerne er, at eleverne er hjemsendt, og at de har svært ved at sælge pladser på deres kurser senere på året. Derfor mangler der penge i kassen, men det prøver politikerne på Christiansborg altså nu at afhjælpe.

Kurt Villumsen, forstander på Uldum Højskole, er glad for hjælpen. Uden den ville hans højskole have fået svært ved at køre videre, siger han til TV 2.

- Det er fuldstændig surrealistisk at være højskole i øjeblikket. Her plejer at emme af liv og glade unge mennesker. At sidde med en stor flok elever hjemme i stuerne og samtid rende rundt med en uvished om, hvorvidt vores skoleform kommer til at bestå oven på den her krise, det har været umenneskeligt.

Tilliden til ministeren er væk

Dele af kulturområdet er ikke omfattet af de hidtidige hjælpepakker til erhvervslivet, og det har derfor skullet forhandles selvstændigt hos kulturministeren.

Men et flertal bestående af Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og løsgænger Uffe Elbæk mener, at Joy Mogensen har ageret alt for langsomt og slet ikke været villig til at tilføre kulturområdet nok penge.

Derfor har de krævet forhandlingerne flyttet til enten Finansministeriet eller Erhvervsministeriet.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

- Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen. Kulturministeren har nu haft tre uger til at danne sig et overblik over, hvor lokummet brænder, så vi som folketing kan handle. Men hun har stadig hverken overblik, løsninger eller penge, sagde den radikale kulturordfører Zenia Stampe mandag til Berlingske.

Minister vil ikke trække sig fra forhandlinger

Men trods hårde ord om mistet tillid og krav om at få flyttet forhandlingerne, er det altså alligevel blevet til en aftale for højskolerne tirsdag. Joy Mogensen siger til TV 2, at hun trods den hårde kritik ikke har tænkt sig at trække sig fra forhandlingerne.

- Taget i betragtning af, at vi lige har forhandlet en rigtig stor pakke til hele folkeoplysningsområdet, tænker jeg, at vi er godt kørende i forhold til at få dialogen og dermed også forhandlingerne op på de andre områder.

Udfordringerne er dog langt fra forbi for Joy Mogensen. Store dele af kulturlivet skriger stadig på hjælp - eksempelvis museer, teatre og kunstnere med forskellige typer af indkomst.

Kulturministeren erkender, at der er en del at tage fat på og nævner også festivalerne som eksempel. Men når der ikke er sket meget før nu, hænger det ifølge hende sammen med, at det tager tid at danne sig et overblik over problemerne, fordi "kulturen ikke kan puttes ned i et regneark".

Arbejdet med at skabe et overblik over udfordringerne skrider dog frem, siger Joy Mogensen, og hun forventer derfor flere aftaler før påske. Spørgsmålet er dog fortsat, om hun kan finde de penge, som de andre partier kræver.

- Jeg har mandat i regeringen til at lave en plan, og den vil jeg folde ud så hurtigt som muligt, siger hun.