Coronavirus

USA kigger mod Danmarks coronastrategi

Danmarks reaktion på corona er blevet kaldt "utrolig modig og utrolig dyr".

Det har skabt opmærksomhed på den anden side af Atlanten, at den danske regering og Folketingets partier hurtigt fik hastegennemført hjælpepakker, der sikrede danske lønmodtagere og erhvervslivet økonomisk hjælp i en presset tid med corona.

Samlet set løber statens tilskud, garantier og øvrig støtte op i et beløb på omkring 287 milliarder kroner. Og Danmarks hurtige og økonomisk omfattende måde at reagere på, har vakt flere amerikanske mediers interesse.

På CNN interviewede den anerkendte journalist Christiane Amanpour finansminister Nicolai Wammen (S) til tv-programmet 'Amanpour', der tager pulsen på international politik.

Her forklarede den danske minister, at regeringen allerede tidligt i coronakrisen kunne se, at det ikke blot ville skade sundhedssektoren, men også økonomien hårdt.

Derfor fremhævede han vigtigheden i at handle hurtigt ved at sende befolkningen hjem for at bremse spredningen af smitten.

Christiane Amanpour spurgte blandt andet Nicolai Wammen om, hvad han regner med, at de to hjælpepakker vil få af konsekvenser for den danske økonomi.

- Danmark har en stærk økonomi, så vi har de finansielle muskler til at gøre det her. Men det er stadig noget, vi ikke har gjort før. Dog tror vi på, at vi med disse tiltag meget hurtigere kan komme tilbage til normalen, end hvis vi ikke havde gjort noget, siger Nicolai Wammen til CNN.

"Modig og utrolig dyr plan"

I USA er Kongressen i disse dage ved at stemme en historisk hjælpepakke til ikke mindre end 2000 milliarder dollar eller knap 14.000 milliarder kroner igennem.

Og mens man i USA venter i spænding på den kommende hjælpepakke, har nyhedsmediet The Atlantic talt med den danske professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning, Flemming Larsen, for at høre mere om den danske plan, som mediet kalder ”utrolig modig og utrolig dyr”.

Regningen på 287 milliarder, anslår Flemming Larsen, svarer til 13 procent af Danmarks BNP. Den danske professor forsvarer det høje beløb med den danske økonomis tilstand før corona.

- Den danske økonomi er ekstremt stærk. Vi har et enormt overskud. Vi har en negativ rente. Der er mange offentlige opsparinger. Så der er meget plads til at gøre dette nu, siger Flemming Larsen.

Forhandlinger om de danske hjælpepakker faldt på plads i løbet af få døgn. Her adskiller dansk politik sig fra amerikansk politik, hvor forhandlinger om deres hjælpepakke kun netop er ved at falde på plads.

Til spørgsmålet om, hvor vidt Danmark har reageret fornuftigt, bakker Flemming Larsen umiddelbart op om den danske metode.

- Ingen ved det med sikkerhed. Det er ukendt territorium. Men hvis man ødelægger folks private liv, og virksomhederne går konkurs, vil det tage år at genopbygge. Så jeg tror, det er en klog beslutning, siger professor Flemming Larsen.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Amerikanerne nærmer sig en hjælpende hånd

USA's hjælpepakke skal afbøde de økonomiske konsekvenser for virksomheder og personer, som udbruddet af coronavirus har medbragt, og den er altafgørende, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Hjælpepakken er tre gange så stor som hjælpepakkerne under finanskrisen. Det her har USA aldrig prøvet. Hvis de ikke fik gennemført den her gigantiske hjælpepakke, ville amerikanske liv blive ruineret, og virksomheder ville gå til grunde, siger han.

Nu ventes hjælpepakken at blive stemt igennem af Kongressen fredag.

USA har netop overhalet Kina som det land i verden, hvor der er flest bekræftede tilfælde af coronasmittede. Tallet ligger på omkring 86.000 personer.