Coronavirus

Partier vil have genåbningsplan og presser regeringen: Det er tid til at skifte gear

Det vil gøre en psykologisk forskel for befolkningen, hvis man ved, at der er en plan for at genåbne Danmark, siger Venstres formand.

En række partiledere lægger nu pres på regeringen for at komme i gang med en plan for, hvordan Danmark skal genåbnes, når coronakrisen er overstået.

En genåbningsstrategi skal give befolkningen og virksomhederne tryghed, lyder det fra Venstre, Radikale Venstre, DF og de konservatives partiformænd.

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har regeringen indtil nu handlet med rettidig omhu, men nu er det tid til at skifte gear.

V-formanden mener blandt andet, at der mangler svar på, hvordan regeringen vil håndtere den langsigtede økonomiske krise, som Danmark er truet af. Desuden mener han, at man bør have en politisk diskussion om, hvordan samfundet bliver genåbnet sundhedsmæssigt forsvarligt.

Konkret ser V-formanden gerne, at der kommer til at ligge en rækkefølge for genåbningen af Danmark klar, fortæller han til TV 2.

- Er der nogle offentlige institutioner, læreanstalter eller andet, der skal åbne før andre? Er der dele af bevægelsesfriheden, som desværre lider i øjeblikket, der kan åbnes før andre? spørger han.

Flere partier efterlyser exitplan fra regeringen. Video: Sofie Sparre

- Vi kan ligeså godt forhandle, mens vi har tiden til det

Jakob Ellemann-Jensen mener, at en genåbningsplan vil gøre en psykologisk forskel for befolkningen og give erhvervslivet tryghed.

Han understreger dog, at omdrejningspunktet lige nu "selvfølgelig" skal være sundheden og hele aspektet om, hvordan smitterisikoen er.

- Men min appel er, at vi skal gøre os nogle tanker om den tid, der følger. Ikke for at iværksætte en plan i morgen, men for at have planen klar, når det er tid.

Også de radikale ser gerne, at der snart kommer en plan på bordet.

For eksempel ser partiets leder, Morten Østergaard, gerne, at der igen kommer skub i den kommunale sagsbehandling af byggeprojekter, så man med det samme kan være klar til at gå i gang, når samfundet åbnes op igen.

- Det kan vi lige så godt gå i gang med at forhandle nu, mens vi har tiden til det, i stedet for at vente til vi står i situationen, siger han.

Flere partier efterlyser en exitplan fra regeringen. Video: Sofie Sparre

Finansminister: Det er noget, vi taler om

Ifølge finansminister Nikolaj Wammen er en genåbningsstrategi allerede noget, som ligger på bordet hos regeringen.

Men ministeren mener dog, at det endnu er for tidligt at komme ind på, hvordan en genåbning af samfundet konkret skal foregå.

- Det vil vi selvfølgelig kunne melde ud om, når det måtte være relevant på baggrund af den sundhedssituation, vi står i, sagde Wammen til TV 2 i et interview torsdag.

- Det, vi er optagede af nu, er, hvordan vi får Danmark bedst muligt igennem den meget svære sundhedsmæssige situation vi står i, samtidig med at vi også holder hånden under dansk økonomi, danske arbejspladser og danske virksomheder. Men selvfølgelig vurderer vi også løbende, hvad der er de rigtige foranstaltninger fremadrettet.