Coronavirus

Hjemsendte offentligt ansatte skal bruge fridage

Hjemsendte ansatte skal afgive fridage, så alle er klar til at få samfundet i gang igen efter coronakrisen, siger skatteministeren.

Regeringen og det offentlige arbejdsmarkeds parter er enige om en aftale for de offentlige ansattes rettigheder i hjemsendelsesperioden under coronaudbruddet.

Aftalen betyder blandt andet, at de offentligt ansatte, der er sendt hjem uden at kunne udføre deres arbejde eller kun delvist kan udføre deres arbejde hjemmefra, skal bidrage med at afvikle op til fem dages frihed i løbet af hjemsendelsesperioden.

Det fortalte skatteminister Morten Bødskov på et pressemøde klokken 11.

Aftalen gælder for det nuværende ferieår, som slutter til maj. Derfor vil det også være meget forskelligt, hvor meget de offentligt ansatte kommer til at bidrage med.

- Det afhænger af, hvor mange der har afholdt og planlagt ferie. Og derudover hvilken jobfunktion man har, siger skatteministeren, som understreger, at hvis man allerede har brugt alle sine ferie- og fridage, så skal man ikke bidrage med frihed.

Disse dage kan medarbejderne afgive

Der kan anvendes feriedage, særlige feriedage og afspadsering, mens også omsorgsdage og eventuelt aftale seniordage kan benyttes, hvis medarbejderen ønsker det.

De, der allerede har afviklet frihed i hjemsendelsesperioden, vil få talt de dage med i regnskabet.

- Målet med aftalerne er at undgå, at en alt for stor mængde frihed skal afvikles umiddelbart efter krisen, når alle aktiviteter skal op i gear igen, siger Morten Bødskov.

Og der vil uden tvivl komme et stort opgaveefterslæb, når det danske arbejdsmarked igen normaliseres. Det understreger både Michael Ziegler (K) fra Kommunernes Landsforening og Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner på pressemødet.

- Lige nu får mange borgere aflyst behandlinger, og andre opgaver udskydes. Men de er bare udskudt, og vi ser ind i en situation, hvor vi efter coronakrisen skal håndtere et efterslæb af opgaver, siger Anders Kühnau og fortsætter:

- Vi vil med denne aftale stå bedre rustet til at håndtere de mange opgaver, der vil være, når vi vender tilbage til en mere normal hverdag.

Offentlige medarbejdere skal fortsat blive hjemme

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, blev fredag 13. marts hjemsendt i to uger. Mandag blev hjemsendelsesperioden forlænget til og med 13. april 2020.

- Generelt er der jo en samfundsopbakning til, at alle skal støtte og løfte de her tider, og der er ikke nogen, der kommer ud af den her krise uden at skulle betale, siger Ole Krohn, erhvervskommentator på TV 2.

Den delvise lukning af Danmark betyder blandt andet, at offentlige medarbejdere, der ikke varetager samfundskritiske funktioner, fortsat skal blive hjemme. Privatansatte opfordres ligeledes til at blive hjemme og begrænse udgang.

Ole Krohn fortæller, at stemmer i det danske erhvervsliv har set skeptisk til, mens offentligt ansatte blev sendt hjem med løn.

- Der har været folk i erhvervslivet som over for mig har sagt, at de har kigget med rynkede øjenbryn på, at de offentligt ansatte blev sendt hjem med fuld løn uden krav, og det retter man op på nu, siger han til TV 2.

Hvor mange ansatte skal afgive fridage?

Ifølge Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening er det svært at give vurdering af, hvor mange offentligt ansatte der vil kunne afholde op til fem dages frihed under coronakrisen.

- Vi har ikke noget særligt præcist billede fra arbejdsplads til arbejdsplads om, hvor mange der har deres opgaveportefølje fyldt helt op.

- Det er umuligt at give et tal, det vil være tæt på et gæt, siger han.

Michael Ziegler anslår samtidig, at der er tale om et betydeligt antal ansatte.