Coronavirus

Regeringen sætter kommuner og regioner fri af anlægsloftet

Nicolai Wammen fortæller, at man i alt iværksætter initiativer for 10 milliarder kroner, hvis aftalen med KL og Regionerne udnyttes fuldt ud.

Regeringen vil i 2020 sætte kommuner og regioner fri af anlægsloftet. Det skal støtte dansk økonomi og sikre flere job ved renovering af eksempelvis skoler og veje.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde torsdag.

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om, at investeringer fremrykkes og afsluttes i år for at give økonomien et ekstra rygstød.

- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at Danmark ikke går i stå. Det er der stor opbakning til i Folketinget, siger Nicolai Wammen.

Anlægsloftet er en grænse for, hvor meget kommuner og regioner må bruge på at anlægge eller renovere eksempelvis veje, skoler og hospitaler. Formålet med et anlægsloft er at hindre en overophedning af økonomien.

Et ekstraordinært skridt

Nicolai Wammen fortæller, at man i alt iværksætter initiativer for 10 milliarder kroner, hvis aftalen med KL og Regionerne udnyttes fuldt ud.

KL vurderer, at der kan fremrykkes investeringer i kommunerne for op mod 2,5 milliarder kroner i 2020. De skal bruges til at energirenovere bygninger og andre tiltag, der kan reducere kommunernes energiforbrug

- Det er et helt ekstraordinært skridt, vi tager ved at fjerne anlægsloftet i 2020. Hvad vi så gør i forhold til næste år, skal vi snakke med kommuner og regioner om i maj i forbindelse med økonomiaftalerne for næste år. Der tager vi stilling til, hvordan den økonomiske situation ser ud på længere sigt, siger Nicolai Wammen.

KL: Kommunerne skal i arbejdstøjet

- Det er investeringer, som kommer til at være i gavn i vores daginstitutioner, folkeskoler. Investeringer, vi ellers skulle have ventet med at lave, kan vi rykke frem nu, lyder det fra Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening.

Jacob Bundsgaard, der er formand for Kommunernes Landsforening, siger, at kommunerne nu "skal i arbejdstøjet".

- Det er investeringer, som kommer til at være til gavn i vores daginstitutioner, folkeskoler. Investeringer, vi ellers skulle have ventet med at lave, kan vi rykke frem nu.

- Vi skal passe på vores sundhed, men også passe på velfærdssamfundet. Så få mennesker som muligt skal miste deres job, siger han.

Danske Regioner: Projekter bliver sat i bero på grund af coronakrisen

Hospitalsdriften er meget berørt af corona-epidemien. Derfor er der projekter rundt omkring i regionerne, som vil blive sat på pause i en periode, lyder det fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose

For regionerne, der hovedsageligt står for drift af sygehusvæsenet, kan man ikke sætte et konkret beløb på endnu.

- Man kan ikke sætte store sygehusprojekter i gang samtidig med, at der er brug for hospitalssenge og al kapacitet, siger Nicolai Wammen.

Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner, siger på pressemødet, at hospitalsdriften er meget berørt af coronapandemien på nuværende tidspunkt. Derfor er der projekter rundt omkring i regionerne, som af hensyn til patienterne vil blive sat på pause i en periode.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

- Vi vil se, om vi kan fremrykke andre ting. Det kan være udendørsrenovering og klimasikring, som ikke berører muligheden for at kunne hjælpe patienterne inde på hospitalerne. Vi sætter meget stor pris på den fleksibilitet, vi får med aftalen, siger Stephanie Lose.

Kommunerne får mulighed for at betale forud for leverancer af varer, som har en værdi på højst en million kroner. Hvis en leverandør ikke har levet op til sine forpligtigelser på grund af coronakrisen, så kan myndigheden, som skulle have varen, undlade at gøre indsigelser.