Coronavirus

Politiet har svært ved at udsende afviste asylansøgere

Flere afviste asylansøgere sidder frihedsberøvet i Udlændingecenter Ellebæk. Det er uvist, hvornår de kan udsendes. Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Som følge af coronakrisen er antallet af udsendelser “stærkt begrænset”. Advokater vil have afviste asylansøgere løsladt. 

Det er næsten umuligt at sende afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande i øjeblikket.

Det oplyser Rigspolitiet i et svar til TV 2.

- I en situation som den nuværende, hvor rejser mellem landene i mange tilfælde er umuliggjort, så vil antallet af udsendelser i øjeblikket være stærkt begrænset, skriver Rigspolitiet i en mail.

På nuværende tidspunkt sidder 1.103 afviste asylansøgere i såkaldt udrejseposition og venter på at blive udsendt, hvis ikke de udrejser frivilligt, viser tal fra Rigspolitiet.

Heller ingen udsendelser til og fra EU-lande

Tirsdag meldte regeringen også ud, at alle overførsler af asylansøgere til og fra europæiske lande er bremset.

Det gælder asylansøgere, der skulle have været sendt til for eksempel Tyskland, fordi det land første gang har registreret de pågældende og derfor er ansvarlig for dem i medfør af den såkaldte Dublin-forordning.

Tilsvarende modtager Danmark ikke nogen asylansøgere, der skulle have været sendt hertil fra et andet europæisk land, selvom Danmark er ansvarlig for dem og deres asylsag.

Desuden er antallet af nye asylansøgere i Danmark historisk lavt med blot lidt over 20 registrerede, siden Danmarks grænser blev lukket 14. marts, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Advokater vil have dem løsladt

En lang række af de afviste asylansøgere, der skulle have været sendt tilbage til deres hjemland eller retur til et andet europæisk land, opholder sig i udrejsecentre eller er frihedsberøvet i Udlændingecenter Ellebæk.

Flere advokater vil nu kræve nogle af de frihedsberøvede løsladt, lyder det fra formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater.

- I visse sager bliver fængslingen så langvarig, at vi af den grund vil nedlægge påstand om, at de løslades, siger formand Jytte Lindgård.

Jeg synes, at de udnytter situationen, og at det er usmageligt for at sige det lige ud

Pia Kjærsgaard, DF

Jytte Lindgård oplyser, at hun har talt med flere advokater, som vil forsøge at få afviste asylansøgere løsladt.

TV 2 har spurgt Rigspolitiet, om nogle af de frihedsberøvede afviste asylansøgere vil blive løsladt. I en mail svarer Rigspolitiet, at det vil være en “vurdering af, i sidste ende hos domstolene, hvornår frihedsberøvelsen ikke længere står mål med udsigten til, at de pågældende kan udsendes”.

Rigspolitiet afviser svar

Før coronakrisen blev der hver måned udsendt lidt over 200 afviste asylansøgere, personer uden lovligt ophold samt asylansøgere, der skulle retur til andre europæiske lande, viser opgørelser fra Rigspolitiet.

Opgørelsen for antal udsendelser i marts er endnu ikke udarbejdet, og det har ikke været muligt at få svar fra Rigspolitiet på, om de har udsendt nogen siden coronakrisens indtog og i så fald hvortil.

Det har heller ikke været muligt at få svar på, om der er nogen specifikke lande, der kan udsendes til i øjeblikket, eftersom Rigspolitiet oplyser, at antallet af udsendelser er ‘stærkt begrænset’ og ikke helt lukket.

Rigspolitiet afviser at stille op til interview.

Megafon søger respondenter

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Politikere forstår, men...

På Christiansborg er der blandt flere partier forståelse for situationen.

- Det hele er jo frosset til. Men vi er opmærksomme på, at der kan bygge sig en pukkel op, når vi kommer ud på den anden side, og at vi på mange punkter får nok at tage fat i, siger udlændingeordfører Mads Fuglede fra Venstre.

Dansk Folkeparti kan også “godt forstå, at det kan være svært lige nu”, lyder det fra udlændingeordfører Pia Kjærgaard.

- Vi må acceptere, at verden er anderledes i øjeblikket. Men det duer ikke, at man begynder fra advokaternes side at sige, at nu skal de løslades. Jeg synes, at de udnytter situationen, og at det er usmageligt for at sige det lige ud, siger Pia Kjærsgaard.

De afviste asylansøgere kan jo ende med at sidde fængslet længe og vente, og ifølge loven skal en fængsling være proportional med udsigten til udsendelse. Hvis en dommer beslutter at løslade nogen, skal det vel følges?

- Jeg synes, at det er forkert, og så må vi rejse det i Folketinget. Jeg kan slet ikke acceptere, at man bare skal have held til det, siger Pia Kjærsgaard.

Enhedslisten mener omvendt, at det er meningsløst at holde afviste asylansøgere frihedsberøvet.

- I den her situation virker det helt fjollet, at de er frihedsberøvet med det ene henblik, at de skal sendes ud af landet. Det er ikke nogen, der har gjort noget kriminelt, siger udlændingeordfører Rosa Lund.

Formålet med at frihedsberøve afviste asylansøgere er dels at motivere dem til at udrejse selv og dels at kunne udsende dem.

TV 2 har gennem to dage forsøgt at få svar på faktuelle spørgsmål fra Udlændinge- og Integrationsministeriet samt få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han har ikke ønsket at stille op. Efter deadline har han sendt et skriftligt svar:

- Vi bør ikke transportere asylansøgere på kryds og tværs af landegrænser, og vi skal tage hensyn til de politifolk, der i nogle tilfælde rejser med. Så snart smittespredningen begynder at aftage, skal vi naturligvis i gang igen. Det er i Danmarks interesse, at disse europæiske regler fungerer, og at vi genoptager udsendelser, så snart det er muligt og forsvarligt, skriver ministeren.

I svaret lyder det videre:

- Det er meget vigtigt for regeringen, at udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem. Derfor har jeg også en række initiativer på vej på det område. Lige nu betyder den globale corona-pandemi selvsagt, at der stort set ikke kommer asylansøgere hverken ind eller ud af Danmark. Men når verden på et tidspunkt begynder at åbne sig op igen, så vil det være meget vigtigt for mig, at vi hurtigt får taget fat på dette her område. For det er og bliver en afgørende vigtig ambition for regeringen, at afviste asylansøgere skal rejse hjem.