Coronavirus

Flere partier er betænkelige ved lovforslag, der kan forbyde forsamlinger på mere end to personer

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil ikke svare på, hvad der konkret skal til, før regeringen vil benytte sig af muligheden.

Regeringen vil med sit nye forslag til en hastelov give sig selv mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer i det offentlige rum. Men foreløbigt er der ikke udsigt til at skrue det nuværende forsamlingsforbud ned fra ti til to personer.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag eftermiddag i forbindelse med førstebehandlingen af regeringens nye forslag til ændring af epidemiloven for at begrænse coronasmitte.

- Vi er der ikke endnu. Danmark var et af de første lande som indførte begrænsning på ti personer, og danskerne har taget enormt godt imod det og virkelig indrettet sig i hverdagen på helt nye måder. Det er fantastisk afgørende, at alle fortsætter med det. Også i de kommende uger, siger Magnus Heunicke til TV 2.

- Et afgørende værktøj

Når regeringen alligevel vil give sig selv muligheden for at forbyde forsamlinger på helt ned til maksimalt to personer, hænger det ifølge Magnus Heunicke sammen med situationen i Europa.

Lande som Italien og Spanien har haft eksplosive stigninger i antallet af smittede, indlagte og døde, men selvom Danmark ikke har været igennem samme udvikling, kan det ikke afvises, at vi også kommer til at se det her, siger sundhedsministeren.

- Derfor er det meget afgørende, at vores sundhedsmyndigheder har de værktøjer, der skal til for at kunne agere hurtigt, hvis der pludselig opstår stor smittespredning og nogle smittekæder, som kan være farlige.

Han vil ikke svare på, hvad der konkret skal til, før regeringen vil benytte sig af muligheden.

Enhedslisten vil have Folketinget ind over

Men først skal regeringen finde et flertal i Folketinget for sin nye hastelov.

Meget tyder på, at det er muligt, men støttepartiet Enhedslisten har sine betænkeligheder ved at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

Politisk ordfører Pernille Skipper mener, at danskerne er gode til at følge de nuværende regler med maksimalt ti personer og kalder det meget afgørende, at borgernes frihedsrettigheder ikke bliver glemt.

- Vi kan måske godt give regeringen ret i, at det er et godt værktøj at have, hvis der pludselig sker noget uforudset, og der skal rykkes hurtigt. Men vi skal selvfølgelig sørge for, at Folketinget bliver involveret, hvis det sker, siger Pernille Skipper til TV 2.

Venstre ser antallet som en udfordring

Hos Venstre siger sundhedsordfører Martin Geertsen, at hans parti grundlæggende har den indstilling, at det gerne vil lægge stemmer til lovgivning, der kan bekæmpe coronasmitte og lette presset på sundhedsvæsenet.

Derfor bakker partiet i udgangspunktet op om regeringens forslag, men der er et men.

- Vi har nogle afgrænsningsproblemer. Især i forhold til spørgsmålet om, hvor mange mennesker der må mødes, og hvem der må mødes, siger Martin Geertsen til TV 2.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Dansk Folkeparti: Mange ubesvarede spørgsmål

Muligheden for at forbyde forsamlinger på mere end to personer er langt fra det eneste, regeringen har fremlagt torsdag.

Står det til regeringen, skal politiet også have mulighed for at forbyde adgang til parker. Forbuddet kan eksempelvis komme på tale, hvis politiet vurderer, at godt vejr vil få mange til at samles i en park.

Legepladser skal også kunne lukkes af, og så skal der være mulighed for at forbyde brugen af private udendørsarealer som eksempelvis campingpladser.

Hvad det efterlader campingpladserne med af rettigheder, vil Dansk Folkepartis Karina Adsbøl blandt andet have svar på, inden hendes parti trykker på de grønne knapper i folketingssalen.

- Der er mange spørgsmål, vi skal have svar på. Men når regeringen efterspørger det her, så er vi i Dansk Folkeparti klar til at hjælpe.

Regeringens forslag behandles i folketingssalen i denne uge og i begyndelsen af den næste. Regeringen forventer, at ændringerne kan træde i kraft fra 4. april.