Der skal testes langt mere: Regeringen vil tage imod hjælp fra universiteter og virksomheder
Magnus Heunicke har været på kant med sundhedsmyndighederne, men forventer snart at have en plan for, hvordan langt flere danskere bliver testet.
Efter opråb fra både virksomheder og universiteter, der står klar til at hjælpe, vil regeringen nu tage imod de fremstrakte hænder, så der kan testes langt mere for coronavirus.
Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke torsdag (S).
Indtil videre er der blevet testet mellem 500 og 1800 danskere om dagen, men det er langt fra både verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger om at teste mere aggressivt samt fra Sundhedsstyrelsens nye ambition om 5000 daglige test.
Årsagen til, at der ikke er blevet testet mere, har myndighederne blandt andet forklaret med mangel på testudstyr, men de seneste dage har både virksomheder og universiteter sagt, at de kan hjælpe.
- Vi kommer til at benytte os af den hjælp, som er blevet tilbudt os. Og det er fantastisk, at der kommer de her tilbud, siger Magnus Heunicke torsdag eftermiddag til TV 2.
Han nævner konkret, at der dialog med Novo Nordisk.
Regioner løber tør for udstyr
Flere regioner meldte i weekenden ud, at de ikke længere kan love at tilbyde deres personale at blive testet for coronavirus, fordi de ikke har nok testudstyr.
Magnus Heunicke fortæller, at han torsdag morgen har holdt møde med Danske Regioner, som ifølge sundhedsministeren arbejder ”på højtryk” for at få lavet aftaler og få sat testene op.
Han forventer ”inden for den kommende tid” at kunne vende tilbage med konkrete planer for, hvordan den nye ambition om 5000 daglige tests bliver til virkelighed.
Minister utilfreds med myndighederne
Magnus Heunicke og sundhedsmyndighederne har den seneste tid været på kant med hinanden.
Det vakte således stor opsigt, da sundhedsministeren tirsdag i et interview i DR's radioprogram 'P1 Morgen' langede ud efter sundhedsmyndighedernes strategi om fortrinsvis at teste alvorligt syge.
Ifølge ministeren har det været for snæver en målgruppe, og dagen forinden beklagede han også, at de danske sundhedsmyndigheder ikke ”i tilstrækkelig grad” fulgte op på et tilbud fra Sydkorea om køb af testudstyr.
Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, forklarede dog efterfølgende til DR, at han ”overhovedet ikke” fortrød afvisningen af sydkoreanerne, da de ifølge ham tilbød noget andet end de efterspurgte produkter, der ifølge Mølbak er global mangel på.
Magnus Heunickes beklagelse ville han ikke forholde sig til.
Forskere skal vurdere kvaliteten
Andre eksperter, som Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, har også sagt, at det er meget afgørende, at sundhedsvæsnet kan stå inde for kvaliteten, hvis nye leverandør kommer med testudstyr.
Han har forklaret, at det vil være et meget stort problem, hvis nyt testudstyr ikke er retvisende og eksempelvis frikender folk for at være smittet, selvom de er det. Derfor er det meget afgørende, at få testet udstyret grundigt først, lyder advarslen.
Samme toner lyder torsdag fra Magnus Heunicke.
- Der har været mange tilbud, og det er klart, at vores forskere skal vurdere, hvad der er relevant, og hvad kvaliteten er, siger han og tilføjer:
- Vi har desværre set falske testkit i omløb på verdensmarkedet, som er kommet ind i sundhedssystemerne både i Europa og i USA. Det skal vi selvfølgelig forhindre.
Det er især Statens Serum Institut, der nu skal undersøge, hvad der kan bruges.