Coronavirus

Åben slagudveksling: Syv gange på ti dage har regeringen og myndighederne været på kant med hinanden

Efter krisen kan det blive et større rivegilde, siger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg.

Normalt sker det nærmest aldrig, at myndigheder og politikere undsiger hinanden.

Normalt er den uudtalte kontrakt, at embedsmændene arbejder i kulissen og undlader at kommentere politiske beslutninger. Til gengæld tager politikerne skraldet, og holder embedsmændene fri, når bussen kommer buldrende.

Men under coronakrisen er intet som det plejer.

Heller ikke på Christiansborg.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Tirsdag kulminerede en spirende konflikt mellem sundhedsmyndighederne på den ene side og regeringen på den anden.

For åben mikrofon hældte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i radioprogrammet 'P1 Morgen' myndighederne ned ad brættet ved at antyde, at de ikke havde været tilstrækkelig forberedt på coronasmitten.

Ministeren kunne samtidig afsløre, at han i spørgsmålet om den danske teststrategi, var gået bag om ryggen på Sundhedsstyrelsen ved selv at ringe til WHO for at tjekke, om Danmark nu også gjorde, som verdenssundhedsorganisationen havde anbefalet.

Lyn-analyse

Regeringens undsigelse af egne eksperter har skabt unødig forvirring i en presset tid. Det gavner ingen og slet ikke i en periode, hvor politikerne i al hast vedtager lovgivning og hjælpepakker, som dels koster hundredvis af milliarder, dels giver myndighederne hidtil usete beføjelser.

Når det er sagt, ser det ud som om, at de offentlige skænderier ikke nødvendigvis påvirker samarbejdet i det daglige. Der er og skal være plads til fejl, men på den anden side af krisen vil rivegildet formentlig bliver langt større end det, vi ser nu. Ikke mindst, fordi de øvrige partier vil kræve mange svar.

Eksemplet er et af flere.

TV 2 har her samlet et overblik over de gange, hvor regeringen og myndighederne er stødt sammen i fuld offentlighed under håndteringen af coronakrisen:

Regeringen vs. Sundhedsmyndighederne

 1. 2020

  1. Sundhedsstyrelsen kalder grænselukning en politisk beslutning

   Dagen efter, at regeringen besluttede at lukke de danske grænser, sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde, at det ikke skete på myndighedernes anbefaling:

    

   – Der er ikke særlig god dokumentation for tiltag som grænselukning, og den dokumentation, der er, viser, at effekten er beskeden, medmindre man laver en grænselukning af en ø, sagde Brostrøm.

  2. Sundhedsstyrelsen sår tvivl om relevans af historisk hastelov

   12. marts vedtog et enigt folketing en række kontroversielle ændringer i epidemiloven, der gav sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vidtrækkende beføjelser i kampen mod coronasmitten.

    

   Tre dage senere kunne Berlingske offentliggøre en e-mail fra Sundhedsstyrelsen, hvor den blandt andet skriver, "at det aktuelle covid-19 udbrud ikke kan begrunde sådanne væsentlige ændringer i epidemiloven".

    

   E-mailen var blevet sendt, inden vedtagelsen af lovændringerne, men altså ikke efterlevet af regeringen.

  3. Sundhedsministeren beklager myndigheders afvisning af sydkoreansk hjælp

   Efter afsløringen af, at Danmark havde takket nej til en sydkoreansk henvendelse om store leverancer af coronatests, valgte Magnus Heunicke både offentligt og i en mail til Folketingets partier at undskylde, at myndighederne har afvist tilbuddet:

    

   – Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd, skriver han blandt andet til sine kolleger på Christiansborg.

  4. Stridighederne kulminerer

   Tirsdag 24. marts kulminerede konflikten mellem regeringen og sundhedsmyndighederne. I løbet af dagen undsagde de hinanden på kryds og tværs:

    

   et interview med P1 Morgen gav Magnus Heunicke udtryk for, at sundhedsmyndighederne efter hans opfattelse ikke har været godt nok forberedt på coronakrisen. Særligt er han utilfreds med, at man ikke fra starten havde testet tilstrækkeligt mange personer med symptomer, sagde han.

    

   I samme interview erklærede ministeren sig desuden dybt uenig i de hidtidige udtalelser fra Søren Brostrøm - der er medlem af WHOs bestyrelse - om, at organisationens globale bøn om flere test ikke gælder for Danmark.

  5. Styrelsen for Patientsikkerhed må droppe stikkerlinje

   Samme morgen bad Sundhedsministeriet Styrelsen for Patientsikkerhed om at droppe et initiativ, der ellers skulle gøre det muligt for borgerne at angive, hvis andre borgere blev mistænkt for at have coronavirus, og hvis de udviste bekymrende adfærd. 

    

   – Vi har sagt til styrelserne: ”Gør alt, hvad I kan.” Og her var de gået for langt i forhold til borgernes frihed, sagde Magnus Heunicke på et pressemøde senere på dagen.

  6. Direktør undsiger Heunicke: Fortryder ikke nej til Sydkorea

   P1 fortsatte spydighederne i formiddagsfladen. Her medvirkede direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, og som en af Europas førende epidemiologer blev han forholdt meldingen fra Magnus Heunicke om, at man nu ville teste mere.

    

   Til det svarede han, at ”ingen kan have noget imod”, at der skal testes mere, men at det ”skal holdes op imod virkeligheden” i eksempelvis regionerne, hvor der er mangel på testkit.

    

   Han afviste desuden, at det var en fejl, at man havde takket nej til et tilbud om testkit fra Sydkorea, sådan som Magnus Heunicke ellers havde fremstillet det med sin undskyldning til Folketinget:

   – Det, vi kunne få leveret fra Sydkorea, er ikke det, vi har brug for nu, lød det fra Mølbak i et interview på P1.