Politik

Afhoppere fra Alternativet starter politisk projekt

Der er ikke tale om et egentligt politisk parti, siger Uffe Elbæk.

De fire afhoppere fra Alternativet har startet et politisk projekt med navnet Frie Grønne Stemmer.

Der er ikke tale om et parti endnu, men det kan det blive på sigt, siger stifter af Alternativet Uffe Elbæk til Kristeligt Dagblad.

- Vi fire er blevet enige om at lave et grønt politisk kontorfællesskab på Christiansborg. Vi tager nogle fælles værdier og erfaringer med fra Alternativet, men som udgangspunkt har vi ikke lagt bånd på hinanden. Vi har lyst til at give hinanden frihed til at finde ud af, hvad vi vil bruge den nye politiske position til, lyder det fra Elbæk.

Han forlod sammen Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer Alternativet 9. marts, kort efter at Josephine Fock var blevet valgt til ny politisk leder af partiets medlemmer.

Repræsenterer hinanden

Det betyder, at Alternativet i dag kun har et medlem af Folketinget tilbage. Det er Torsten Gejl.

Uffe Elbæk forklarer, at de fire tidligere medlemmer af Alternativet har lavet en "politisk kontrakt".

- Vi repræsenterer hinanden i de udvalg, vi i forvejen sidder i, og når vi går ned i Folketingssalen og stemmer, og når andre holder møder med en af os, har man de tre andres mandater i ryggen. Det er ukendt territorie. Juridisk er vi ikke noget parti, men vi er alligevel en gruppe, siger Uffe Elbæk.

Deler værdigrundlag

Over for TV 2 bekræfter en anden af det nye kontorfællesskabs medlemmer, Sikandar Siddique, at de fire afhoppere har indgået en politisk kontrakt:

- I den politiske kontrakt, som Uffe snakker om, er det vigtige for mig at understrege, at det ikke handler om, at vi har startet et nyt politisk parti. Det er helt korrekt, at vi fire deler værdigrundlag og politisk ståsted, men det her skal mere ses som et kontorfællesskab.

- Internt har vi aftalt, at når jeg går for eksempel går til møde i Retsudvalget, som jeg er medlem af, så gør jeg det med fire mandater i ryggen. Og vi vil selvfølgelig arbejde tæt sammen, men vi har stadig givet hinanden frihed til at prøve det her af, siger han.

Projekt eller netværkssamarbejde?

Ifølge både Sikandar Sidique og Uffe Elbæk kommer Frie Grønne Stemmer til at holde et ugentligt gruppemøde, som andre partier også gør, men at det ikke er mere fasttømret end det, vidner reaktionerne fra de sidste to medlemmer, Rasmus Nordqvist og Susanne Zimmer, om.

Til TV 2 siger Zimmer, at der efter hendes opfattelse ikke er tale om et decideret politisk projekt, men mere "netværkssamarbejde", mens Nordqvist ikke engang vil gå så langt:

- Det er korrekt, at vi har fået nogle nye kontorer sammen, men det er ikke mere end det. Jeg har i hvert fald ikke gang i noget, siger han.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Forlod Alternativet i protest mod Fock

De fire tidligere medlemmer af Alternativet forlod partiet, efter et længere opgør med partiets nyvalgte leder Josephine Fock.

I en artikel i Information var hun af flere anonymt blevet beskyldt for krænkende adfærd.

Over for partiets hovedbestyrelse stod nogle af anklagerne frem, men da et spinkelt flertal alligevel valgt at bakke op om Fock, valgte kvartetten på Christiansborg at melde sig ud af Alternativet.