Coronavirus

Søren Brostrøm: - Måske har jeg undervurderet risikoen

- Jeg har ikke behov for at flygte fra mit ansvar, siger Søren Brostrøm, efter skarp kritik fra sundhedsministeren.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, kom på myndighedernes daglige orientering tirsdag med en beklagelse. En beklagelse om ikke at have lyttet mere til Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Blandt andet når det handlede om flere test af mulige coronasmittede.

Det er min rolle og mit ansvar

Søren Brostrøm

- Det er min rolle og mit ansvar. Når jeg kigger tilbage på det, er der mange ting, hvor jeg ikke har været skarp nok og måske har undervurderet risikoen. Det indrømmer jeg ærligt og tager ved lære af, sagde Søren Brostrøm på den daglige pressebriefing, hvor myndighederne orienterer om situationen med coronavirus i Danmark.

Fra WHO var budskabet 16. marts, at man skulle teste i stor grad ude i verden. ”Test, test, test,” var opfordringen fra Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO’s generaldirektør.

Men i Danmark skulle kun alvorligt syge skulle testes. Det var en del af den nye strategi i bekæmpelsen af coronavirus, som regeringen iværksatte 12. marts.

- Vi er mennesker. Vi ved, at vi begår fejl, og det er rigtig alvorligt. Det værste, man kan gøre, er, at man ikke lære af dem. Jeg har ikke behov for at flygte fra mit ansvar, jeg står gerne ved det, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsminister: Jeg er ikke tilfreds

Sundheds- og ældreministeren Magnus Heunicke (S) fremsatte kritik af myndighedernes håndtering af test for coronavirus i DR's radioprogram 'P1 Morgen' tirsdag.

Og det var særligt om et punkt i den afbødningsstrategi, der blev iværksat 12. marts, hvor kun alvorligt syge skulle testet for virussen, han kritiserede:

- Jeg er ikke tilfreds med det punkt i strategien om fortsat kun at teste fortrinsvis alvorligt syge. Det var en for snæver målgruppe. Der burde man teste langt flere, sagde Magnus Heunicke i 'P1 Morgen'.

Til dagens pressemøde var tonen fra sundhedsministeren dog ikke helt så hård.

- Den strategi, vi har arbejdet efter siden i onsdags, er at teste flest muligt. Derfor synes jeg, at det er klogt, at myndighederne er gået over til den strategi, sagde Magnus Heunicke.

Og han var ikke parat til at sige, hvad man har gjort rigtig og forkert.

- Sundhedsvæsenet gør alt, man kan. Test-kits og værnemidler er en global mangelvare. Derfor er det fortidligt at fælde en dom, siger han.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Søgt uenighed

Søren Brostrøm er ked af, at udmeldingerne fra myndighederne og ministeriet ikke har været mere strømlinede.

- Vi har ikke været gode nok til at forklare eller kommunikere. Det er mit ansvar, og det tager jeg på mig, og det er jeg rigtig ked af. Det skal vi stramme op på, og det gør jeg, siger Søren Brostrøm.

Men til dagens pressemøde var Søren Brostrøm og Magnus Heunicke ikke så uenige, lød det fra begge parter.

- Det er en søgt uenighed. Vi vil gerne teste mere. Man skal teste mere, siger Søren Brostrøm.