Heunicke utilfreds med myndigheders corona-strategi

Ministeren mener, at man burde have lyttet til WHO og testet mange flere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kritiserer de danske sundhedsmyndigheder for dele af strategien med hĂĄndtering af coronavirus i Danmark.

Han er særligt utilfreds med ét punkt. Det siger han i DR's radioprogram 'P1 Morgen'.

- Jeg er ikke tilfreds med det punkt i strategien om fortsat at teste fortrinsvis alvorligt syge. Det var en for snæver målgruppe. Der burde man teste langt flere, siger Magnus Heunicke.

Han henviser til, at de danske myndigheder 12. marts ændrede strategi, så færre skulle testes for coronavirus.

Danmark gik fra at have en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi. Med den nye strategi skulle fokus ligge på kun at teste folk med alvorlige symptomer.

Skulle have gjort som WHO anbefalede

Heunicke mener i stedet, at man skulle have testet langt flere fra starten.

Det er også budskabet fra WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Test, test, test, var Tedros' ord på et pressemøde 16. marts.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, var den opfordring ikke rettet mod Danmark og den danske strategi.

Men sundhedsministeren siger i P1 Morgen, at han selv har ringet til WHO's generalsekretær og undersøgt sagen, og at Søren Brostrøm tager fejl. Opfordringen gælder alle lande, herunder Danmark, siger Heunicke i programmet.

Meget voldsomme anklager

TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, kalder det "meget voldsomme anklager".

- Det kan have ret store betydninger for, hvordan vi klarer os gennem den her krise, hvis det er grebet forkert an, siger han.

- Det havde jo været nemmere for Heunicke og hans videre arbejde at gemme den her slags opgør til senere. Men det er også et udtryk for, at myndighederne politisk og fagligt har besluttet at kommunikere meget direkte, så man ikke kommer ind i et årelangt oprydningsarbejde efterfølgende, lyder det fra Troels Mylenberg.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.