Regeringen forlænger nedlukning af Danmark til efter påske

Det er vigtigt, at vi som land holder fast, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen under pressemøde.

Skoler, caféer, restauranter, frisører og alle andre nedlukkede dele af Danmark skal forblive lukket frem til efter påske.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Spejlsalen på Christiansborg.

- Statens Seruminstitut vurderer, at tiltagene kan have en effekt på smittespredning og dermed belastning af sygehuse, hvis alle initiativerne vel at mærke fortsætter. Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast. Derfor har regeringen besluttet sig for, at vi forlænger, siger Mette Frederiksen.

Alt skal forblive lukket til og med 13. april, lyder det fra statsministeren.

Alle restriktioner fortsætter

Regeringen besluttede 11. marts at lukke alle offentlige institutioner, herunder skoler og daginstitutioner.

Efterfølgende er der indført flere tiltag for at bekæmpe coronasmitten. Blandt andet er der indført midlertidig grænsekontrol og forbud mod forsamlinger på mere end ti personer.

Forlængelsen betyder, at alle tiltag gælder indtil efter påske, og at blandt andet skoler, daginstitutioner, caféer, restauranter, værtshuse, frisører, massører, tatovører, storcentre og alle indendørs sportssfaciliteter vil forblive lukket ned.

Supermarkeder og nogle butikker er fortsat åbne, og takeaway er også fortsat tilladt.

Forlængelsen betyder også, at offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske samfundsfunktioner, fortsat skal være sendt hjem.

Regeringen opfordrer også privatansatte til at fortsætte med at arbejde hjemmefra.

Regeringen har bred politisk opbakning fra de øvrige partier i Folketinget til at forlænge nedlukningen, siger statsministeren.

Intet udgangsforbud - i hvert fald ikke nu

Flere andre europæiske lande har indført udgangsforbud, men der er Danmark ikke endnu, siger Mette Frederiksen.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

- Hvis danskerne fortsætter, som vi ser det i dag, og respekterer de regler og retningslinjer, er det vurderingen, at vi kan komme meget, meget langt i bekæmpelsen af corona. Men jeg afviser ikke, at der kan være behov for yderligere initiativer, siger hun.

Regeringen vil blandt andet holde øje med danskernes færden i påsken, hvor det ifølge Mette Frederiksen er "afgørende", at vi bliver hjemme og ikke spreder smitte mellem landsdele.

- I påsken bliver det svært. Her er mange familier vant til at mødes, men vi har brug for, at vi alle tænker os godt om, siger hun.

Hun siger desuden, at regeringen overvejer at indføre "en eller anden restriktion hvad angår rejseaktivitet" i påsken.

Lyn-analyse

Der er sikkert mange af os, der havde tænkt, at det ville gå den her vej, men ikke desto mindre er det en voldsom stor beslutning at lukke landet ned i flere uger. 

Det tungeste budskab fra statsministeren i dag var, at det bliver et forandret velfærdssamfund på den anden side. En helt masse er sat i bero, og det har voldsomme konsekvenser på den anden side.

Hvis man spørger eksperterne om, hvornår man kan regne med at åbne for eksempel skoler igen, siger de, at det sagtens kan vare endnu længere end 13. april.  Nu tager de nogle uger mere, og hvis vi er heldige, bliver noget åbnet den 13.