Politik

Minister giver 100 millioner til corona-bekæmpelse i ulande

Det er nok et spørgsmål om tid, før Afrika er hårdt ramt af coronavirus, siger udviklingsministeren.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) giver 100 millioner kroner til en ny akutpakke.

Den skal hjælpe udviklingslandene med at inddæmme og bekæmpe coronavirus.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

- Jeg har benyttet den sidste uge til at danne mig et overblik over, hvordan situationen ser ud i de meste fattige og skrøbelige lande.

- Det ser ud, som om corona er på vej, og vi må konstatere er, at de lande vil blive ekstraordinært ramt, siger Rasmus Prehn.

Kæmper i forvejen med alvorlige sygdomme

Mange udviklingslande kæmper i forvejen med alvorlige sygdomme, og derfor skal der sættes ind nu, vurderer ministeren.

- Mange har allerede lungeinfektioner, og mange dør af malaria og diarré. WHO taler om, at der er en dødelighed med 10-20 procent, hvis folk i forvejen er syge eller udmagrede, så der skal handles nu.

- Der er massivt brug for information samt sanitet og hygiejne.

Fokus for akutpakken er blandt andet på bedre adgang til rent vand og sanitet.

Selv om ministeren sagtens kan forstå, at danskerne er mest optagede af situationen herhjemme, er han sikker på, at de fleste ville bakke op om akutpakken.

- De penge, der er tale om her, er penge, som vi allerede har budgetteret på finansloven i forhold til en budgetpost, hvor vi kan hjælpe i akutte situationer.

- Nu bruger vi dem her, og det tror jeg, der er store opbakning til. Jeg er sikker på, at danskerne også tænker, det er vigtigt med international solidaritet, og at vi rækker ud til dem, der om muligt har det værre end os selv, siger han.

Der gives 50 millioner kroner til Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og 50 millioner kroner til FN's Børnefond (Unicef).

Danmark har i forvejen givet 10 millioner kroner til udvikling af en corona-vaccine og otte millioner kroner til WHO's krisefond.