Coronavirus

Regeringen giver tilskud til virksomheder for at undgå fyringer: - Vi vil gøre alt, hvad vi kan

Ny trepartsaftale skal give milliardstøtte til virksomheder, der står overfor at skulle sende folk hjem.

Regeringen vil med ny trepartsaftale give et tilskud til virksomheder, så der fyres og sendes så få ansatte hjem som muligt som følge af udbrud af coronavirus.

Aftalen er forhandlet på plads på rekordtid og skal afbøde de værste konsekvenser af udbruddet, der ventes at få store økonomiske konsekvenser for Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer aftalen på et pressemøde søndag.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå at kaste Danmark ud i en økonomisk krise som følge af corona. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så meget ude af krisen som muligt.

- Vi har meget stor forståelse for, at man vil sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem, siger hun.

Mette Frederiksen: - Det er alvorligt

Aftalen gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.

Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden. Aftalen indeholder et benspænd om, at de ikke må fyre nogle, mens der holdes på andre medarbejdere.

- Nogle er blevet fyret, og andre virksomheder påtænker det. Flere vil blive ramt de kommende dage, det er alvorligt, siger statsministeren.

- For mange er det ekstra urovækkende, at ingen kan sætte en slutdato på det her, det forstår jeg godt, siger hun.

Ordningen gælder frem til 9. juni med virkning fra 9. marts.

Forhandlet på plads lørdag aften

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en aftale, der skal redde det danske arbejdsmarked. Video: Sofie Sparre

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, er regeringens håndsrækning til størst gavn for de lønmodtagere, der ellers ville få en fyreseddel.

- Med de meldinger jeg allerede fik i sidste uge, så er det tusindvis af medarbejdere, der ville blive fyret i den kommende uge.

Aftalen blev historisk hurtigt forhandlet på plads lørdag aften og er en trepartsaftale mellem regeringen samt arbejdsmarkedets parter i form af lønmodtagere og arbejdsgivere.

Den skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet. Flere partier har på forhånd udtrykt et behov for at afbøde konsekvenserne for lønmodtagere.

Ole Krohn kalder regeringens aftale for "rettidig omhu".

- Man forsøger via 'et godt tilbud' at undgå, at arbejdsløsheden eksploderer og sætter sig i dansk økonomi. Det er klart, at hvis vi får en meget kraftig stigning i arbejdsløsheden, så er det noget, der er med til at sætte en nedadgående spiral i gang.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Lufthavnsdirektør: Den rigtige løsning

I Billund lufthavn nikker man anerkendende til hjælpepakken.

- Jeg glæder mig over aftalen mellem regeringen og erhvervslivet, siger lufthavnsdirektør Jan Hessellund til TV SYD.

Han skal nu i gang med at forhandle en aftale med lufthavnens ansatte, hvoraf kun omkring 150 ansatte i luftfragtafdelingen vil have noget bestille den næste måned, mens op mod 1000 andre af lufthavnens medarbejdere bliver arbejdsløse.

- Det her betyder, at vi kan beholde vores dygtige medarbejdere og være klar til hurtigt at komme i gang igen, når der er styr på corona-situationen. Det koster os stadig nogle penge - men er den rigtige og bedste løsning, vurderer Jan Hessellund.

FAKTA: Overblik over regeringens seneste hjælpepakke

  • Staten giver lønkompensation på 75 til 90 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.
  • For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens det for timelønnede er på 26.000 kroner. For sidstnævnte er lønkompensationen på 90 procent.
  • Det gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.
  • Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden og ikke fyre nogle medarbejdere, samtidigt med, at der holdes på andre.
  • Ordningen vurderes at koste staten omkring 2,6 milliarder kroner.
  • Aftalen skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet.
  • Ordningen vil gælde fra 9. marts til 9. juni 2020.

Kilde: Finansministeriet