Coronavirus

- Effekten er beskeden, medmindre man laver en grænselukning af en ø

Det er en politisk beslutning at lukke grænser, siger Sundhedsstyrelsen.

Lukningen af de danske grænser er ikke sket på opfordring af Sundhedsstyrelsen.

Det fortæller direktør Søren Brostrøm på et pressemøde lørdag.

- Det er en politisk beslutning at lukke grænserne. Og det er selvfølgelig noget, som vi respekterer. Men det har ikke været en vurdering og anbefaling fra vores værktøjskasse, lød det.

Svenskernes ekspert kalder det "meningsløst"

Den svenske Anders Tegnell, der er statsepidemiolog og formand for den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, har til Aftonbladet kaldt grænselukningen for en "fuldstændig meningsløs øvelse".

- Det er umuligt at holde et helt land uden for det her. Det går bare ikke med den viden, vi har om sygdommen i dag, siger han.

Direkte adspurgt om holdningen til den svenske kollegas udtalelser, svarer Søren Brostrøm:

- Jeg har ikke drøftet citatet med ham, men jeg kan jo hæfte mig ved, at det er en politisk beslutning. Der er ikke særlig god dokumentation for tiltag som grænselukning, og den dokumentation, der er, viser, at effekten er beskeden, medmindre man laver en grænselukning af en ø.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

827 bekræftet smittet

Den vidtgående beslutning om at lukke grænserne blev fremlagt for offentligheden på et pressemøde fredag, og siden lørdag klokken 12 har ingen udlændinge kunne passere de danske grænser uden et "anerkendelsesværdigt formål".

Lukningen er et forsøg på at forsinke spredningen af coronavirussen, som 827 ud af 4.446 testede danskere i skrivende stund er blevet erklæret smittet med.

Det reelle antal smittede er dog væsentligt højere, da det nu kun er alvorligt syge, der testes.