Coronavirus

Regeringen åbner for at lønkompensere privatansatte

Flere partier frygter for dansk økonomi, hvis ikke hånden holdes under den private sektor.

Regeringen åbner for også at lønkompensere privatansatte, der i denne tid sendes hjem på grund af faren for corona-smitte.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et interview med TV 2:

- Vi lytter meget nøje til, hvad organisationer, erhvervslivet og arbejdgiverne siger. Vi er hele tiden i tæt dialog med arbejdsmarkedets parter, og vi udelukker ikke hele tiden at tage nye skridt, som kan være med til at understøtte, at lønmodtagerne har arbejde at stå op til om morgenen.

Pres fra Venstre

Udmeldingen kommer efter, Venstre tidligere fredag på opfordring fra både arbejdsgivere og arbejdstagere krævede, at regeringen indkalder til forhandlinger om netop kompensation af hjemsendte privatansatte.

- Der er rigtig mange danske arbejdspladser, som bliver berørt af denne situation. Det er alt fra de enkeltmandsvirksomhederne op over de små, mellemstore og også store virksomheder. Vi er nødt til at se på muligheden for lønkompensation, for det er altså noget, der skal sikre, at der også er arbejdspladser og vedbliver at være arbejdspladser, sagde V-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Han nævnte et forslag om tre fjerdedeles kompensation med et loft på 30.000 kroner som "et godt sted at starte", men tilføjede, at der er brug for regeringens regnemaskiner:

- Vi skal vide, hvad det her kommer til at koste, men også hvad det kommer til at koste, hvis vi lader være, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

- Der er ingen tvivl om, at det her er dyrt, og hele denne situation med coronavirus bliver dyr for Danmark, men den bliver væsentlig dyrere, hvis vi pludselig står uden de arbejdspladser, som folk er dybt afhængige af. Det er derfor, vi har brug for at holde hånden under de danske arbejdspladser, så folk har noget at leve af.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Stor virksomhed fyrer 350 medarbejdere

Tidligere på dagen kom det frem, at BC Hospitality Group, en af landets størst hotelvirksomheder, som følge af den øjeblikkelige krisesituation har fyret 350 medarbejdere.

Og det er eksempler som det både politikerne, men også Dansk Industri, Dansk Erhverv og fagforeninger som Dansk Metal vil undgå:

- Jeg synes, det er vigtigt både i forhold til retfærdighedsfølelsen i forhold til den enkelte industriarbejder, der jo har set, Folketinget sende hele den offentlige sektor hjem med fuld løn, og jeg synes også, det er fornuftigt i forhold til ikke at sætte hele den danske økonomi i stå, hvis man sender store dele af den private sektor hjem med en meget lav kompensationsgrad, siger formand for Dansk Metal, Claus Jensen.