Politik

Regeringen vil gennemføre hastelov mod større forsamlinger

De blå partier appellerede tidligere på dagen for en hasteændring på området.

Regeringen er på vej med en hastelov, som vil gøre det muligt at forbyde større forsamlinger med over 1000 personer. Det sker for at bremse spredningen af coronavirus.

Det kommer frem, efter et politisk flertal tidligere onsdag krævede, at et decideret forsamlingspåbud skulle indføres omgående. Flertallet bestod af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, De Konservative samt Radikale Venstre.

Men nu kan politisk ordfører hos Socialdemokratiet, Jesper Petersen, fortælle, at de er klar til at ændre den lovhjemmel, der kan forbyde større forsamlinger.

- Regeringen vil gennemføre hastelovgivningen, som Mette Frederiksen bebudede i går. Et af elementerne er muligheden for at lave et generelt påbud om ikke at afholde arrangementer af en vis størrelse. Det er en mulighed, som regeringen og sundhedsmyndighederne ikke tidligere har haft, siger Jesper Petersen til TV 2.

Venstre og de partier, der tidligere lagde op til en hastelov, vil bakke op om de mange arrangører, der ikke ved, om de eksempelvis skal aflyse koncerter og teaterforestillinger.

- Det her er en appel til, vi får fjernet den usikkerhed, der ligger hos arrangørerne, som står for de her begivenheder, sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Positivt med bredt flertal

Jesper Petersen udtrykker tilfredshed med, at der tegner sig til at være bred opbakning om hastelovgivningen.

- Partierne sparker her en åben dør ind. Det er kun positivt, at der er et stort flertal i Folketinget for at give regeringen den mulighed, siger Jesper Petersen.

Når en hastelov er på plads, og det kan ske på få dage, så vil det så være op til regeringen, om loven skal benyttes.

- Vi støtter os til, hvad sundhedsmyndighederne siger, der er behov for. Det er dem, regeringen fortsat lytter til. Så de nærmere omstændigheder om, hvad der vil ske efter et sådant lovforslag er gennemført, kan jeg ikke komme ind på lige nu, siger den politiske ordfører.

Der kan være flere smittede end antaget

Antallet af bekræftede smittede ligger onsdag på 340, mens 1231 er i karantæne. Sundhedsstyrelsen deltog onsdag eftermiddag i et pressemøde, hvor de dog kunne fortælle, at de sandsynligvis ikke kender til alle smittede.

- Vi kender ikke til alle smittede. Der vil være et mørketal, men vi har godt styr på det, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.