Coronavirus

Mette F med opfordring til danskerne: Tænk på andre end jer selv

Statsministeren fortæller, at situationen kan udvikle sig alvorligt og antallet af smittede kan stige time for time.

Mette Frederiksen opfordrer alle til at tage et individuelt ansvar for at inddæmme smitten af coronavirus. I den forbindelse er myndighederne kommet med en række nye tiltag.

- Alles adfærd bliver afgørende for, at strategien kommer til at virke, siger Mette Frederiksen.

På et pressemøde opdaterede statsminister Mette Frederiksen tirsdag formiddag om seneste udvikling om coronasmitten. Her opdaterede hun antallet af smittede fra 113 til 156 personer.

Mette Frederiksen fortæller, at man kan forvente, at antallet af smittede kan stige "time for time". Men hun tilføjer, at det kun er forventet, hvis man ser på udviklingen i resten af verden.

Statsministeren understreger, at man skal tage virussen alvorligt, da den spreder sig hurtigere end en almindelig influenza.

- Den her situation kan udvikle sig alvorligt, meget alvorligt, siger hun.

I øjeblikket befinder 875 danskere sig i karantæne for coronasmitte. Det kunne Styrelsen for Patientsikkerhed oplyse på pressemødet.

Kapacitetsproblemer i sundhedsvæsenet

På pressemødet løftede statsministeren også sløret for, at det danske sundhedsvæsen er presset og begynder at opleve ”kapacitetsproblemer” som følge af smitten.

- Vi kan komme i kapacitetsproblemer i et ellers stærkt sundhedsvæsen, siger Mette Frederiksen.

- Både hvad angår udstyr, respiratorer og sundhedspersonale, fordi vi også risikerer, at vigtige personalegrupper bliver smittet, siger statsministeren på pressemødet.

Hvorfor kommer myndighederne ikke med påbud?

Efter pressemødet blev Mette Frederiksen spurgt ind til, hvorfor regeringen endnu ikke er kommet med direkte påbud, men blot anbefalinger om ikke at afholde arrangementer med over 1000 mennesker.

- Jeg afviser ikke, at vi kommer til at tage mere drastiske skridt, men vi har behov for, at alle folk hjælper til, udviser samfundssind og agerer derefter, siger hun.

Hun tilføjer, at hun følger og lytter til myndighedernes anvisninger.

Statsministeren blev også spurgt ind til, hvorvidt hun overvejer mere eller mindre at lukke Danmark ned for at mindske smittespredningen.

- Vi kommer ikke til at udelukke yderligere foranstaltninger, ej heller større forandringer af vores samfund, siger hun.

Over 4000 dødsfald på verdensplan

Coronavirus har kostet over 4000 menneskeliv på verdensplan, viser de seneste opgørelser fra Johns Hopkins University.

Virussen har spredt sig fra Kina til over 100 lande, hvor i alt 114.457 personer er blevet smittet. Heraf er 64.018 erklæret raske igen.

Statsminister Mette Frederiksen deltager klokken 17 tirsdag eftermiddag i et EU-topmøde over telefon om corona. Her skal EU-landene koordinere en fælles indsats om coronavirus.

Du kan holde dig opdateret på seneste nyt om coronavirus her.