Politik

Uffe Elbæk forlader Alternativet - nu har partiet kun ét folketingsmedlem tilbage

Partistifteren kan ikke længere genkende det parti, han startede, skriver han i et brev til Alternativets medlemmer.

Uffe Elbæk forlader Alternativet.

Det bekræfter han overfor TV 2 efter at have sendt et brev til partiets medlemmer, hvori han skriver, at også Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique bliver løsgængere.

Dermed har fire ud af Alternativets fem folketingsmedlemmer forladt partiet.

Også hovedbestyrelsesmedlem Malene Grindsted har forladt både bestyrelsesposten og partiet, oplyser hun til TV 2.

Snævert flertal bag leder

Striben af udmeldelser sker oven på et par tumultariske uger for partiet, hvor den nyvalgte politiske leder Josephine Fock er blevet mødt af anklager om ruskeri og overfusninger. Først anonymt i et portræt i avisen Information og senere offentligt.

Anklagerne førte til, at partiets hovedbestyrelse i weekenden afholdt et længere ekstraordinært møde. Her valgte et snævert flertal fortsat at støtte Josephine Fock som politisk leder. Men det har nu vist sig langt fra at være nok.

- Josephine Focks valgsejr var legitim og overbevisende. Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende også. (...) Resultatet var – set derfra hvor jeg sidder – at mindste fællesnævner vandt over højeste. At troen på, at flere ved mere, endte med, at flere ved mindre, skriver Uffe Elbæk i brevet, som TV 2 er i besiddelse af.

- Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi, jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte.

Storkredse stillede krav

I et brev til Uffe Elbæk krævede lokalafdelingen Københavns Storkreds, hvor han er valgt, lørdag, at han "aktivt og synligt" skulle meddele sin opbakning til hovedbestyrelsens beslutning om at vise tillid til partiets nyvalgte leder.

Søndag fulgte bestyrelsen i Alternativets Storkreds Sjælland trop og opfordrede folketingsmedlem Rasmus Nordqvist til at bakke op. Han måtte 1. februar se sig slået af Fock i kampen om at blive partiets politiske leder og valgte efterfølgende at trække sig som politisk ordfører.

Allerede dengang lød det fra Nordqvist, at han ikke kunne arbejde så tæt sammen med Josephine Fock, som det ville kræves af en politisk ordfører.

Nu har de begge altså valgt at trække stikket helt til partiet - flankeret af yderligere to partifæller.

Hovedbestyrelsesmedlem trak sig

Et andet af de syv medlemmer af hovedbestyrelsen, der ikke kunne udtrykke tillid efter hovedbestyrelsesmødet lørdag, var Marianne Karlberg. Hun meldte tidligere mandag ud, at hun ikke længere ønsker at være en del af partiet.

- Jeg har ikke tillid til vores politiske leder Josephine Fock, hverken som person eller inspirator for vores parti, skrev hun i en mail rettet til hovedbestyrelsen.

Kort efter valgte også Alternativets pressechef, Rune Langhoff, at sige op og forlade partiet.

Fock: - Jeg har rakt hånden ud

Direkte adspurgt af TV 2, hvis skyld det er, at fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer nu har forladt Alternativet, svarer Josephine Fock:

- Jeg tror aldrig, det er nogens skyld som sådan. Vi har et fælles ansvar for det her, og det, jeg vælger at fokusere på nu, det er jo, at Alternativet er en rigtig stærk platform. Vi har en fantastisk politik og en meget solid organisation i forhold til storkredse og lokalkredse. Derfor skal jeg nu sørge for, at vi arbejder videre.

Josephine Fock efter flugt fra partiet: Alternativet består Video: Youssef Ayoub

Hvad er det, der er gået galt mellem dig og folketingsgruppen?

- Det må du spørge dem om. Jeg har hele tiden rakt hånden ud til et samarbejde, siger hun.

Josephine Fock blev valgt som politisk leder 1. februar. Hun overtog posten fra Uffe Elbæk, som altså nu er løsgænger.

Torsten Gejl er det nu det eneste medlem af Alternativet, der er repræsenteret i Folketinget. Han har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver på Facebook, at han torsdag vil holde et møde med bestyrelsen i sin storkreds. Her skal det drøftes, hvad der der skal ske med hans folketingsmandat.