Politik

Uffe Elbæk: Det er en "rigtig grim" skilsmisse

Flere ugers spektakel i Alternativet førte i dag til et farvel til fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer. Heriblandt partistifteren Uffe Elbæk.

- Det handler ikke kun om Josephine (Fock, red.), men det handler også om Josephine.

Sådan lyder det fra Uffe Elbæk på dagen, hvor han har trukket stikket og forladt Alternativet for at blive løsgænger i Folketinget.

Årsagen er den selv samme person, som han i 2013 stod side om side med, da det nye, grønne parti blev præsenteret, Josephine Fock.

Kvinden, der i februar overtog rollen som politisk leder i Alternativet.

- Der er ingen tvivl om, at vi i bagagen har konflikter i en grad, der gør, at vi har mistet hinandens gensidige tillid. Jeg er helt sikker på, at Josephine har en anden oplevelse, end jeg har, men jeg kan ikke se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke siger fra, siger Uffe Elbæk til TV 2.

Elbæk er langt fra ene om at gå enegang.

Også Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique har mandag meldt sig ud af partiet til fordel for livet som løsgængere.

Striben af udmeldelser sker oven på et par tumultariske uger for partiet, hvor Josephine Fock er blevet mødt af anklager om blandt andet ruskeri og overfusninger. Først anonymt i et portræt i avisen Information, hvor Uffe Elbæk var citeret for at sige, at han kendte til anklagerne, og senere offentligt.

Skeletterne i skabet

Inden Alternativet kom Elbæk fra en fortid som radikal kulturminister, og hans farvel til Det Radikale Venstre lå kun to måneder bag ham.

Partiet, som Fock og Elbæk stod sammen om, havde hverken ideologi eller partiprogram.

I stedet blev det præsenteret med manifest og såkaldte debatdogmer. Nu skulle der gøres op med den faste ramme for, hvordan der førtes politik – og der skulle fokus på klimaet.

Siden er skeletterne væltet ud af skabet.

Lyn-analyse

Det paradoksale er, at partiet døde af den sygdom, som de egentlig tog så effektivt afstand fra for blot få år siden. Dødsårsagen er ikke politisk. Obduktionen viser, at døden indtraf som følge at personfnidder, knive i ryggen, nid, nag, ævl, kævl, kiv og hvad det ellers hedder. Alt det, som Alternativet egentlig var en bevægelse imod.

Senest har tidligere folketingsmedlemmer offentligt kritiseret den nye politiske leder i en sådan grad, at der lørdag var indkaldt til krisemøde i hovedbestyrelsen for at vende situationen. Her viste et snævert flertal tillid til den omdiskuterede politiske leder. Men hovedbestyrelsens tillid var ikke nok for fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer.

- Jeg har overfor hovedbestyrelsen fremlagt mit perspektiv og overvejelser, og de traf så en anden beslutning end den, jeg ville have truffet. Så skal vores veje skilles. Og mens nogle ægteskaber går fredsommeligt fra hinanden, bliver andre rigtig grimme. Det er det sidste, der er tilfældet her, siger Uffe Elbæk.

"Jeg tager det ansvar, der er mit"

I det brev, som Uffe Elbæk mandag sendte ud til Alternativets medlemmer, skrev han, at han under sit virke som politisk leder begik fejl. Og i bagklogskabens lys erkender han, at nogle af de konflikter, partiet står i i dag, burde være taget år tilbage.

- At jeg ikke gjorde det dengang, skyldes nok dels en usikkerhed på, hvordan jeg skulle håndtere en konflikt, der ville kunne have fået det hele til at falde fra hinanden. I en måske misforstået respekt for projektet - og for at beskytte det - tog man ikke konflikten.

Burde du have ekskluderet Josephine Fock dengang?

- Sådan skal det ikke forstås. Det skal forstås sådan, at jeg ikke... Jeg er jo selvfølgelig ikke den eneste, der har en aktie i det her. Jeg skal nok tage det ansvar på mig, der er mit, men vi er mange, der burde have taget det her ansvar på os.

Elbæk afviser enhver spekulation om, at han sammen med de tre nu tidligere partifæller vil danne et nyt parti i fremtiden. Det er dog ikke udelukket, at han vil være med "som en gammel, grøn nisse," der bakker en ny generation op. For nu nøjes han dog med at dvæle ved afskeden med partiet, han kalder sit.

- Det her var mit projekt. Hvis ikke jeg havde haft ambitionerne omkring at starte en nyt parti, havde Alternativ ikke eksisteret i dag.