Politik

Messerschmidt kalder klimarapport "helt på månen"

Morten Messerschmidt (DF) kalder rapport for "helt på månen". Henning Bagger / Scanpix Denmark

Blandt de resterende partier i Folketinget er tonerne positive.

Mandag formiddag fremlagde Klimarådet deres anbefalinger til, hvordan den klimalov, som et bredt flertal i Folketinget i december stemte igennem, kan indføres.

De første reaktioner fra gangene på Christiansborg viser, at der bredt set er tilfredshed med Klimarådets anbefalinger.

Dog skiller et parti sig ud.

I Dansk Folkepartis lejr er kritikken kontant. Især afgifterne til erhvervslivet skaber hovedrysten.

- Det er helt på månen. Det er i strid med det, vi politisk har aftalt. Det dur ikke, at man spørger erhvervslivet til hjælp, og så lader dem stå tilbage med en stor del af regningen, siger DF's klimaordfører, Morten Messerschmidt.

Den kradse kritik er rettet mod den såkaldte drivhusafgift, der både rammer den enkelte borger i form af højere benzinpriser, samt virksomheder og landbruget, som skal betale for udledninger af drivhusgasser. De højere afgifter kan nemlig resultere i, at danske arbejdspladser rykker til udlandet.

Messerschmidt mener samtidig, at den enkelte dansker rammes for hårdt og understreger, at DF ikke vil stemme for et projekt, der skaber social ubalance.

- Hvis samfundet skal omstilles til det grønnere, skal man som forbruger selv kunne vælge. Det skal ikke være de personer, som er mest udfordret økonomisk, der skal rammes, forklarer Morten Messerschmidt.

Foregangsland - men ikke for enhver pris

I december stemte 167 af 179 mandater i Folketinget for klimaloven. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte imod.

Her lød det, at det ville blive den mest ambitiøse klimalov hidtil set. Men det må ikke være på enhver bekostning.

- Vi vil gerne være et foregangsland ude i verden, og hvis vi sætter et klimamål så højt, at vi kun kan levere det ved at flytte arbejdspladser til andre lande, så vil vi jo ikke være et foregangsland. Så vil andre lande jo kigge på Danmark og sige: "Se, det er hvad der sker, hvis man sætter for høje mål", siger klimaminister Dan Jørgensen til TV 2.

Hver en krone skal være grøn

Tommy Ahlers, der er klimaordfører hos Venstre, er tilfreds med, at der er kommet noget konkret på bordet. Men han mener ikke, at afgifterne til industrien og landbruget er på sin plads.

- I udgangspunktet tror jeg ikke, vi kan gennemføre grøn omstilling uden at kigge på afgifter. Men vi skal ikke opstille afgifter, så der ryger flere penge i statskassen. Hvis der skal indføres afgifter, så skal krone for krone tilbage, så det kan skabe incitament for den grønne omstilling, siger Tommy Ahlers.

Generelt vil Ahlers ikke lægge sig fast på noget endnu. Han afventer virksomhedernes bud på, hvordan klimalovgivningen skal iværksættes, før han endeligt vil tage stilling.

Vil have tilskud til elbiler

Overordnet er Enhedslisten meget positive for anbefalingerne. De hæfter sig dog også ved, at det ikke skal skabe social ulighed.

- Vi skal indrette det retfærdigt, så man kan kompensere de fattigste med den grønne check. Så skal der indføres et tilskud for elbiler, så alle lettere kan anskaffe sig en elbil. Og ikke kun i de store byer, siger Mai Villadsen, klimaordfører hos Enhedslisten.

Enhedslisten understreger vigtigheden af, at der bliver handlet med det samme og ikke satses for meget på forskning og uprøvede teknologier.

Radikale yderste tilfredse med rapport

Hos Det Radikale Venstre er partiformand Morten Østergaard så begejstret for Klimarådets rapport, at han nærmest mener, at den kan gennemføres en til en.

I forrige uge truede han med at vælte regeringen, hvis ikke forhandlingerne om en klimahandlingsplan snart kommer i gang, og legitimiteten af den trussel er kun blevet styrket af Klimarådets anbefalinger, mener han.

- For det første viser for rapporten, at man godt kan tegne vejen til de 70 procents reduktion, og for det andet viser den, at det haster. Der er ting, man skal beslutte nu og her for, at det skal virke i 2030. Derfor mener jeg, at hvis ikke regeringen har en bedre plan, så kan den bare tage Klimarådets, og så kan vi gennemføre en strakspakke og gerne endnu mere, så vi kommer i gang, siger Morten Østergaard.

Han nævner desuden Klimarådets idé om en grøn skattereform med en forhøjet CO2-afgift som en af de mest positive tiltag.

Hos Det Radikale Venstre er partiformand Morten Østergaard så begejstret for Klimarådets rapport, at han nærmest mener, at den kan gennemføres en til en.