Hovedbestyrelsesmedlem forlader Alternativet i protest mod Josephine Fock

Jeg har ikke tillid til vores politiske leder Josephine Fock, hverken som person eller inspirator for vores parti, siger Marianne Karlberg.

Som det første medlem af Alternativets hovedbestyrelse tager Marianne Karlberg nu konsekvensen af, at et flertal søndag valgte fortsat at støtte Josephine Fock som politisk leder af partiet.

I en mail til resten af hovedbestyrelsen, som TV 2 er i besiddelse af, skriver hun, at hun ikke længere ønsker at være en del af partiet:

- Jeg har ikke tillid til vores politiske leder Josephine Fock, hverken som person eller inspirator for vores parti.

- Det totale kollaps for ny politisk kultur fandt sted i weekendens orkestrerede angreb fra storkredsene, hvor trusler og armvridende loyalitetserklæringer blev antitesen til Alternativets dogmer og værdier, lyder det.

OgsĂĄ pressechefen siger farvel

Kort efter Marianne Karlsbergs udmelding valgte Alternativets pressechef, Rune Langhoff, at sige op og forlade partiet.

Det annoncerede han pĂĄ Twitter mandag formiddag.

Balladen omkring Josephine Fock begyndte, da avisen Information i sidste måned offentliggjorde et portræt skrevet på baggrund af samtaler med 23 kilder - heraf flere anonyme. I portrættet blev det beskrevet, at Fock har et iltert temperament og ud af det blå kan eksplodere, gå tæt på folk og råbe dem ind i hovedet. I portrættet blev der også nævnt episoder, hvor hun endda havde rusket i folk.

En del af et mindretal

På baggrund af Informations portræt har Alternativets hovedbestyrelse ad to omgange holdt møder, hvor de har drøftet tilliden til Fock. Det arbejde har Marianne Karlberg været dybt involveret i. Hun har således også været en del af den gruppe, som i sidste uge havde samtaler med partifæller, som tidligere har følt sig udsat for Focks grænseoverskridende adfærd. Blandt andre stifter og tidligere politiske leder, Uffe Elbæk.

Lyn-analyse

I dag bliver en afgørende dag for det kriseramte Alternativet.

Noget kunne tyde pĂĄ, at Rune Langhoff og Marianne Karlberg ikke bliver de sidste, der kommer til at gĂĄ i protest. Karlberg var en del af det ret markante mindretal i hovedbestyrelsen, som i weekenden afviste at udtrykke fuld tillid til Fock efter krisemødet.

Senere i dag mødes Alternativets folketingsgruppe - og alles øjne er nu rettet mod særligt Uffe Elbæk. Hvad gør han?

Ifølge Karlberg var de beretninger nok til, at hun ikke længere kunne støtte Josephine Fock, og hun var således en del af det store mindretal på 7 ud af 17, der i weekenden ikke kunne udtrykke "fuld tillid" til den politiske leder i den udtalelse, som Alternativets hovedbestyrelse udsendte efter et længere ekstraordinært møde.

- Afstemningen lørdag aften udstillede, hvor svær en proces det har været, og jeg har på baggrund af den viden og de informationer, jeg har fået indsigt i de sidste tre uger, besluttet mig for at trække mig fra hovedbestyrelsen, mit hverv som tillidsperson, mit hverv som Forperson for lokalforeningen på Frederiksberg og melde mig helt ud af Alternativet, skriver Marianne Karlberg.

Folketingsgruppen mødes mandag

Karlbergs udmelding kommer umiddelbart inden Alternativets folketingsgruppe senere i dag mødes for at drøfte, hvordan de skal forholde sig til hovedbestyrelsens beslutning fra i weekenden.

Søndag kom det frem, at der internt i partiet florerer rygter om, at en eller flere planlægger at melde sig ud af partiet og blive løsgængere.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Josephine Fock, men hverken hun eller folketingsmedlemmerne ønsker at udtale sig, før Alternativets møde i folketingsgruppen, som afholdes mandag eftermiddag.