Politik

Spinkelt flertal udtrykker tillid til Fock som leder - tidligere talsperson melder sig ud

Medlemmer af Alternativet har i ugens løb fortalt om grænseoverskridende episoder med deres politiske leder.

Trods medlemmers beretning om sammenstød med Josephine Fock har et flertal i Alternativets hovedbestyrelse lørdag aften udtrykt fortsat tillid til hende som politisk leder af det kriseramte parti.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

- Der er et flertal i hovedbestyrelsen, der har fuld tillid til Josephine Fock. Hovedbestyrelsen anerkender, at der i fortiden ligger negative hændelser, handlinger og håndteringer, men vi ønsker at sætte et punktum for den periode, så Alternativet kan komme videre, udtaler talsperson Jesper Callesen i meddelelsen.

Ifølge TV 2s oplysninger er der dog tale om et relativt spinkelt flertal bestående af blot 10 af i den i alt 17 personer store hovedbestyrelse. De øvrige syv ville ikke erklære tillid Fock som politisk leder.

Anklager om "overfusninger og overgreb"

Tillidserklæringen kommer efter et flere timer langt ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvor de tilstedeværende har drøftet de episoder med Josephine Fock, som partimedlemmer i ugens løb har fortalt en udvalgt gruppe af hovedbestyrelsen om.

Nogle af episoderne har tidligere været beskrevet anonymt i avisen Information og også i enkelte tilfælde offentligt.

Blandt andet har gruppeforpersonen for Alternativet på rådhuset i København, Fanny Broholm, fortalt, hvordan hun som ansat i partiets sekretariat på Christiansborg har oplevet Josephine Fock så intimiderende, at hun blev decideret bange for hende.

Og partiets tidligere pressechef, Magnus Haslebo, har til TV 2 sagt, at han set Josephine Fock praktisere både ”overfusninger og overgreb udover enhver rimelighed".

Ikke dokumentation for ruskeri

Partistifter og tidligere politisk leder, Uffe Elbæk, har også berettet om sine oplevelser med Fock, men hvad han har sagt, har ikke været fremme offentligt.

Lyn-analyse

Josephine Focks fremtid er bestemt ikke sikret med det her.

Det er klart, at isoleret set er det bedre, at et lille flertal bakker op end det modsatte. Det siger sig selv. Men det er ikke noget stærkt mandat fra hovedbestyrelsen.

Der er et ret stort flertal, som ikke ønsker at udtrykke tillid til Fock, og det er selvfølgelig kritisk både for hende og for partiet.

For når selv hovedbestyrelsen er så splittet, så kommer aftenens udmelding ikke til at lægge låg på den opslidne magtkamp, Alternativet står midt i.

I pressemeddelelsen siger talsperson Jesper Callesen, at man har taget henvendelserne fra partiets medlemmer "meget alvorligt", men, at "hvad angår anklagerne mod Josephine Fock om specifikt ruskeri eller andre fysiske handlinger har hovedbestyrelsen ikke fundet dokumentation".

Efter mødet udtrykte Josephine Fock glæde over, hvad hun selv opfatter som et "stærkt mandat" fra hovedbestyrelsen.

- Jeg er selvfølgelig glad for, de udtrykker fuld tillid til mig, og at de afkræfter, der skulle være nogen form for ruskeri. Jeg er også glad for, de anerkender, der var et dårligt arbejdsmiljø dengang.

I stormvejr siden valg

Det er anden gang inden for bare få uger, at Alternativets hovedbestyrelse har skullet tage stilling til, om den har tillid til Josephine Fock som politisk leder.

Første gang var umiddelbart efter Information på baggrund af samtaler med 23 kilder - flere anonyme - i et portræt skildrede Fock som en uforudsigelig og konfliktskabende person, der kan eksplodere i raseri, og tidligere har rusket i folk og råbt andre ind i ansigtet.

Dengang var det en enig hovedbestyrelse, der udtrykte "fuld tillid" til Fock.

Tidligere talsperson trækker sig

På Christiansborg oplyser gruppeforperson, Susanne Zimmer, at Alternativets folketingsmedlemmer mødes mandag for drøfte hovedbestyrelsens beslutning om at støtte den politiske leder, men allerede nu ser Hovedbestyrelsens tillidserklæring til Fock ud til at få konsekvenser.

På Twitter meddeler tidligere talsperson for hovedbestyrelsen, Leila Stockmarr, således, at hun nu ikke længere er medlem af Alternativet.

Til TV 2 siger hun:

- Meldingen fra Hovedbestyrelsen hertil aften var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Deres afgørelse viser, at der er enorm stor splittelse i vores parti, og jeg tror ikke Josephine Fock er den rette til at samle Alternativet. Jeg kan i hvert fald ikke se mig selv i det ledelsesprojekt, hun repræsenterer.

Om kritikken siger Josephine Fock, at hun nøje har overvejet, om hendes person er et problem for partiet. Men så længe der er opbakning fra hovedbestyrelsen, mener hun, det vil "være utidigt" at forlade pladsen.

- Jeg vil gerne opfordre de mennesker, der ikke ønsker mig som formand, til at tage konsekvensen af det. Hovedbestyrelsen har nu skrevet, at de har fuld opbakning til mig og anser det gamle kapitel som lukket. Så de mennesker, der ønsker at være en de af Alternativet, de bør anerkende beslutningen. Jeg håber, de her mennesker kan se sig selv i partiet, men det må de jo selv træffe en beslutning om.

Josephine Fock blev valgt som politisk leder 1. februar. Hun overtog posten fra Uffe Elbæk, som hun stiftede partiet med i 2013