Politik

Kreds truer Elbæk: Støt Fock offentligt - eller vi trækker støtten til dig

Alternativets stifter og tidligere politiske leder skal offentligt udtrykke fuld tillid til sin efterfølger. Det kræver hans storkreds.

De interne magtkampe i Alternativet fortsætter.

Efter at et flertal i partiets hovedbestyrelse lørdag aften på ny udtrykte tillid til Josephine Fock som politisk leder, har lokalafdelingen Københavns Storkreds nu valgt at stille deres folketingsmedlem og partistifter, Uffe Elbæk over for et ultimatum.

I et brev til ham kræver kredsbestyrelsen, at han "aktivt og synligt" skal meddele sin opbakning til hovedbestyrelsens beslutning:

- Hvis denne forventning skuffes, er der naturligvis tale om et alvorligt tillidsbrud, der ikke kan genoprettes, hvorfor vi som følge heraf ikke længere kan støtte hans kandidatur i storkredsen, lyder det.

Forventer loyalt samarbejde

Siden avisen Information i sidste måned bragte et opsigtsvækkende portræt af Josephine Fock, har hun været anklaget for både at have rusket og overfuset folk, og Uffe Elbæk er en af de personer, der i ugens løb har fortalt Alternativets hovedbestyrelse om episoder, hvor hun ifølge ham har udvist grænseoverskridende adfærd.

Da Josephine Fock i februar blev valgt som hans arvtager, antydede han, at det ikke var sket med hans opbakning, men det skal være slut nu:

- Storkredsen har en meget klar forventning om, at storkredsens folketingsmedlem Uffe Elbæk arbejder loyalt sammen med partiets medlemmer og politiske leder både udadtil og indadtil, skriver Københavns Storkreds' bestyrelse i en mail til sine medlemmer.

Udmeldingen er opsigtsvækkende fordi Uffe Elbæk så sent som mandag var til møde med sin storkreds, hvor han forklarede sin ageren. Og den kommer tilsyneladende også bag på selv fremtrædende medlemmer af storkredsen. Eksempelvis skriver talsperson for Alternativet København, Matthew Daniali således på Twitter:

- Chokeret over denne melding. Vi er mange, som står fuldstændigt bag dig.

TV 2 har været i kontakt med både formand for Københavns Storkreds Anders Agersnap og Uffe Elbæk, men ingen af dem ønsker at kommentere sagen.