Politik

Regeringen er klar til at sætte fly ind mod flygtningestrømme

Statsministeren har sendt personlige breve til regeringslederne i Bulgarien og Grækenland og tilbudt jetfly til at overvåge flygtninge og migranter.

Regeringen tilbyder nu at sende et jetfly ned til Det Ægæiske Hav som støtte til Grækenland, der kæmper med voldsomme flygtningestrømme, efter Tyrkiet har åbnet sine grænser til Europa.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen til TV 2.

- Der er ingen tvivl om, at Grækenland og Bulgarien står med en stor opgave i at beskytte Europas ydre grænser. Derfor har jeg kontaktet mine græske og bulgarske kolleger og givet tilsagn om, at Danmark er klar til at støtte med yderligere bidrag, der kan beskytte Europas grænser, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Lørdag bekræftede den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, at landet nu har åbnet sine grænser for flygtninge og migranter til Europa. Det har ført til, at store grupper af flygtninge og migranter har samlet sig ved den tyrkisk-græske grænse i forsøget på at krydse, mens græske myndigheder forsøger at holde dem ude.

Fly skal overvåge hav

Det danske jetfly, et såkaldt Challenger-fly, skal bruges til overvågning over Det Ægæiske Hav, som ligger ud for Tyrkiet, Bulgarien og Grækenland.

Flyet sendes derned på fredag, hvis det europæiske grænseagentur, Frontex, tager imod regeringens tilbud.

Mette Frederiksen har sendt personlige breve til regeringslederne i Grækenland og Bulgarien.

I brevet til Grækenlands premierminister skriver hun, at presset ved den græsk-tyrkiske grænse er "uacceptabelt", og hun udtrykker "sin klare og utvetydige støtte til Grækenland".

- Situationen er dybt foruroligende. Jeg støtter de skridt, du personligt har taget til at adressere situationen, skriver Mette Frederiksen til premierminister Kyriakos Mitsotakis.

EU skal være klar i mælet

Det samme skriver Mette Frederiksen i et brev til den bulgarske regeringsleder, Byoko Borissov.

Hun skriver også til begge regeringsledere, at de har hendes fulde støtte til at beskytte Europas ydre grænser.

I brevene understreger Mette Frederiksen, at EU skal være klar i mælet over for Tyrkiet om, at landet skal leve op til den aftale, som EU og Tyrkiet indgik i 2016.

Aftalen betød, at EU betalte mere end tre milliarder euro til Tyrkiet, som blandt andet skulle gå til at skabe bedre forhold til flygtninge i Tyrkiet, og som betaling for, at tyrkerne stoppede strømmen.

Skud med tåregas og gummikugler

Efter Tyrkiet har åbnet grænsen, har situationen ved den græsk-tyrkiske grænse været voldsom.

Der har været slåskampe mellem migranter og flygtninge og det græske politi, og politiet har skudt med tåregas i forsøget på at holde dem ude.

BBC har også bragt billeder fra den tyrkiske kystvagt, der viser, at flygtninge og migranter forsøger at krydse havet i både, og af den græske kystvagt tilsyneladende skyder med gummikugler tæt på både.

Herhjemme har regeringen oplyst, at man er klar til at trække i den såkaldte asylnødbremse og afvise alle asylansøgere ved grænsen, hvis det bliver nødvendigt.