Politik

Regeringen giver efter for Venstres krav til udligning - nu bliver forhandlingerne genoptaget

Regeringen er klar til at halvere tilskud, der særligt tilfalder de socialdemokratiske vestegnskommuner.

Efter en uge med stilstand er regeringen nu klar til at imødekomme to afgørende krav fra Venstre for at få sat skub i forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S).

- Regeringen havde med statsministeren i spidsen et godt møde med Venstre, og vi vil gerne række hånden frem til godt samarbejde, siger han.

Den fremstrakte hånd betyder, at Venstre nu er klar til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

- Det er vigtigt for Danmark, at vi får en reform af udligningssystemet, der giver en mere fair balance, så der er mulighed for at levere god velfærd i hele Danmark uden samtidig at give et stort skattesmæk, siger formand Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Svækket tillid

Venstre har ellers siden søndag nægtet at drøfte udligning med regeringen. Her kom det nemlig frem i Jyllands-Posten, at regeringen i det skjulte har lagt planer om at bruge ting fra forhandlingerne til offentligt at angribe Venstre.

Til citat har Jakob Ellemann-Jensen udtalt, at Venstres tillid til regeringen "ligger på et meget lille sted" og samtidig krævet - og fået - en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Torsdag aften var han sammen med Venstres øvrige forhandlingsdelegation til møde i Statsministeriet, og her præsenterede han to krav, som skulle opfyldes, for at hans parti igen skulle komme tilbage til forhandlingsbordet.

For det første skal der fremover kun være repræsentanter fra regeringen til stede, når der forhandles i Finansministeriet. Ingen embedsmænd eller ordførere. Det har regeringen intet problem med, siger Nicolai Wammen.

For det andet skal det særlige tilskud, som gives til kommuner med mange borgere af udenlandsk herkomst halveres fra de 5,2 milliarder kroner, der bliver omfordelt i dag, til 2,6 milliarder kroner.

Vil gøre op med "overbetaling"

Venstre mener med henvisning til anbefalinger fra Finansieringsrådet, at tilskuddet i al for høj grad kompenserer for de udgifter, der er forbundet med at skulle integrere indvandrere, og de mener derfor, der er tale om en "overbetaling" af de socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn, der i dag i særlig grad nyder godt af omfordelingen.

Regeringen har i sit udspil foreslået, at beløbet 'blot' skal sættes ned med 900 millioner kroner, men er nu altså klar til at gå endnu længere.

- Vi har sagt til Venstre, at vi i de videre forhandlinger er klar til at tage udgangspunkt i Finansieringsudvalgets anbefalinger i forhold til udlændingedelen, siger Nicolai Wammen, men tilføjer samtidig, at man på anden vis vil forsøge at sikre, at de kommuner, der i givet fald kan se frem til et mindre tilskud, vil blive kompenseret på anden vis.

Det sidste er Jakob Ellemann-Jensen med på:

- Det er klart, at der er nogle konkrete kommuner, der sidder med nogle konkrete udfordringer, og det ser vi selvfølgelig på. Det handler jo netop om at lave en kompensation, så den rammer dem, der sidder med udfordringerne. Ikke så den bare rammer dem, der er socialdemokrater, siger han.

Ifølge TV 2s oplysninger betyder fredagens udvikling, at parterne lørdag klokken 12 mødes i Finansministeriet for at genoptage forhandlingerne.