Politik

Nu vælter skeletterne ud af skabet i Alternativet - kan ende med at tage livet af partiet, mener analytiker

Med Josephine Fock som leder vil Alternativet med sikkerhed lide en smertefuld død, skriver partiets tidligere folketingsmedlem Ulla Sandbæk.

Det interne opgør i Alternativet forsætter med tiltagende styrke.

Fredag formiddag meddelte medstifter og tidligere kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, at han melder sig ud af partiet, blandt andet fordi han ikke vil repræsentere det, "den nuværende politiske leder (Josephine Fock, red.) i mine øjne står for".

Og i kølvandet på det, melder flere kritikere af partiets forperson, Josephine Fock, sig nu på banen.

I et opslag på Facebook erklærer tidligere folketingsmedlem Ulla Sandbæk sig "helt enig" i Niko Grünfelds kritik og tilføjer, at "Alternativet med hende (Josephine Fock, red.) med sikkerhed vil afgå ved en smertefuld død".

Josephine Fock blev i et portræt i Information i sidste weekend af anonyme kilder anklaget for i flere tilfælde både at have rusket i folk og verbalt overfuset dem. Ulla Sandbæk skriver, at hun nu afventer "at det bliver lysende klart, at de kritiske stemmer har ret".

Overfor TV 2 bekræfter hun, at hun selv har oplevet kritisable episoder med Josephine Fock, men hun ønsker ikke at uddybe dem, før partiets hovedbestyrelse har haft mulighed for at drøfte dem.

- Overfuset for bagateller

Hos Information står gruppeformand for Alternativet på Københavns Rådhus, Fanny Broholm, frem. Til avisen fortæller hun, at hun har oplevet at blive "overfuset for bagateller" og "mistænkeliggjort" for sine motiver af Josephine Fock, og det i en sådan grad, at hun blev bange for hende.

Episoderne fandt, ifølge Broholm, sted fra 2015-2017, hvor hun var ansat af Alternativet på Christiansborg. Hun kalder Fock "meget utilregnelig og aggressiv i sin adfærd" og uegnet til at lede "et projekt som Alternativet, som vægter empati og gennemsigtighed højt".

Det er åbenlyst, at vi står i en udfordrende proces

Jesper Callesen, talsperson for Alternativets hovedbestyrelse

Fanny Broholm siger desuden, at hun umiddelbart efter Informations portræt af Josephine Fock skrev en mail til talsperson for Alternativets hovedbestyrelse, Jesper Callesen, hvor hun beskrev, at Josephine Fock havde været "ekstremt grænseoverskridende i sin adfærd overfor mig og generelt", og at hun "meget gerne" ville drøfte sagen med hovedbestyrelsen.

Det fik hun imidlertid ikke mulighed for. I stedet udsendte hovedbestyrelsen senere på dagen en pressemeddelelse efter et længere møde med Fock, hvori de udtrykte fuld opbakning til den politiske leder og i øvrigt tilføjede, at der "ikke før mødet eller på mødet" var "kommet noget frem, der støtter anklagerne i artiklen (fra Information, red.)".

Lyn-analyse

Den seneste uge har vi set et parti, der nedsmelter for rullende kameraer. Det er meget voldsomt, og sidste kapitel er langt fra skrevet endnu. Det tør jeg godt slå fast.

Jeg ser to mulige udkom af det her:

Enten bliver Josephine Fock siddende som forperson med hovedbestyrelsens opbakning. Sker det, vil vi formentlig se flere folkevalgte som Niko Grünfeld i dag, som enten melder sig ud eller nægter at samarbejde.

Den anden mulighed er, at Fock bliver væltet. Men hvad siger alle dem, der har valgt hende, til det?

Begge scenarier kan ende med at tage livet af Alternativet.

Fock inviterer til dialog

TV 2 har forholdt både Jesper Callesen og Josephine Fock kritikken fra både Fanny Broholm, Niko Grünfeld og Ulla Sandbæk.

Fock har tidligere i et større interview i magasinet 'Lippert' på TV 2 News afvist alle anklager mod hende. I en SMS til TV 2 skriver hun, at hun gerne vil tale med alle, "der har en holdning til Alternativet".

- Min dør og telefon er altid åben, tilføjer Josephine Fock.

Uffe Elbæk vil også fortælle

Jesper Callesen understreger, at man i hovedbestyrelsen tager Fanny Broholms henvendelse alvorligt, men først taler med de kilder, der har meldt sig med episoder med Josephine Fock i næste uge. Han henviser desuden til det uddybende svar, han har givet til Information om den sag.

De knubbede ord fra Grünfeld og Sandbæk tager han til efterretning.

- Det er åbenlyst, at vi står i en udfordrende proces. Fra hovedbestyrelsens side er vi fortsat opsatte på at sikre den bedst mulige proces, så vi kan komme videre sammen som parti og bevægelse, siger han.

Foruden Fanny Broholm, Niko Grünfeld og Ulla Sandbæk har også partiets tidligere pressechef Magnus Haslebo udtalt sig offentligt om grænseoverskridende episoder, han har haft med Josephine Fock. Det skete onsdag til blandt andre TV 2.

Grundlægger Uffe Elbæk har på Twitter skrevet, at han vil gå til hovedbestyrelsen med de oplevelser af Josephine Fock, som han "har bevidnet" eller "været orienteret om".