Politik

Togsammenstød mellem EU og Storbritannien

BLOG: Boris Johnson har skrottet de løfter, han indgik med EU sidste år.

Forhandlingerne om Storbritanniens forhold til EU ligner to hurtigtog på vej imod et uundgåeligt sammenstød.

Det står klart med den tale, som den britiske premierminister Boris Johnson torsdag holder for at opregne de britiske krav.

Premierministerens gamle arbejdsplads, den konservative partiavis Daily Telegraph, har fået talen på forhånd. Og her gør Boris Johnson klart, at han vil løbe fra den højtidelige aftale, han indgik ved EU topmødet i oktober sidste år.

Det er den såkaldte politiske erklæring, der fulgte efter skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien og dermed lagde grunden for de forhandlinger om fremtiden, som går i gang i Bruxelles på mandag.

Valgsejren slår alle løfter

Kilder i premierministerens kontor siger til Daily Telegraph, at Johnsons løfter i oktober-erklæringen er overhalet af de valgløfter, som gav ham valgsejren ved valget to måneder senere, 12. december.

Der bliver gjort klart i Boris Johnsons tale torsdag, hvor han gør klart, hvilke ”røde linjer” der bliver det ultimative grundlag for forhandlingerne med EU.

Så løfterne om, at Nordirland skal forblive som en del af EU's indre marked, er væk. Løfterne om en toldgrænse mellem Storbritannien og Nordirland er væk. Løfterne om at undgå statsstøtte, som er forbudt i EU og i givet fald vil forvride konkurrencen mellem britiske varer og EU-varer, er også væk.

Det samme gælder løfter om at gå med til en fiskeriaftale med EU’s 27 medlemslande, heriblandt Danmark. De er også væk.

Hertil kommer, at Boris Johnson allerede har antydet, at han ikke længere vil forbyde import af uhygiejniske amerikanske fødevarer som klorvaskede kyllinger. Så her er der udsigt til endnu et handelsproblem med EU.

En hellig aftale

For EU er Nordirland-aftalen hellig. Den gik Boris Johnson med til for at få skilsmisseaftalen i hus. Og EU ser den som en juridisk bindende aftale, som international lov binder regeringen i London til at gennemføre.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, gjorde i denne uge tilmed opmærksom på, at aftalen er ratificeret af underhuset og derfor er britisk lov.

Men de, der har samarbejdet med Boris Johnson i hans tid som journalist i Bruxelles, husker, at en aftale med ham snarere er oplæg til en vittighed. Så togsammenstødet tegner sig forude.

EU’s ultimatum

Men helt afgørende forlanger EU, at fremtiden skal byde på lige konkurrence, hvis briterne skal have fri adgang til at sælge i EU – uden at der lægges told på deres varer og uden told- og dyrlægekontrol ved grænserne.

Dette fremgik i denne uge af det ultimatum, som Michel Barnier leverede, da han præsenterede EU's forhandlingsposition.

Den lige konkurrence er det første ultimative krav. Adgang til at danske og andre EU-fiskere fortsat kan fiske i britiske farvand, er det næste. Klima-aftalen fra Paris i 2015 skal også overholdes.

Æresdoktorens tale

Samlet set skal EU's standarder, som også gælder miljø og fødevarer, være ”standard udgangspunkt” i fremtidens handelsaftaler. Men briternes chefforhandler, David Frost, har allerede afvist denne betingelse.

Men det er ikke kun det britiske tog, der gør klar til sammenstød. Det gør også EU's tog.

Michel Barnier blev onsdag udnævnt til æresdoktor ved sit gamle universitet i Paris. Og i hans tale ved den højtidelige lejlighed gjorde han klart, at EU står fat på det ultimatum, som han leverede tidligere på ugen. Den lige konkurrence er det ubetingede krav. Ellers får briterne ingen aftale.

Fisk er vigtigere end penge

Og så er der lige fiskene, hvis nogen skulle have glemt dem.

Både briterne og EU27 ved, at fiskene økonomisk set er ligegyldige. De udgør kun 0,1 procent af det britiske bruttonationalprodukt og vejer mindre end det luksuriøse Harrods stormagasin i London.

For EU er fiskeriet ligeså betydningsløst – økonomisk altså. Men fiskerfamilierne har stemmer, og mange andre vælgere tror, det er vigtigt. Derfor er det vigtigt. Og nu er det et ultimatum fra begge sider. Så togsammenstødet tegner sig forude.

Forhandlerne starter altså mandag, og der ventes flere dages samtaler mellem embedsmænd hver måned, mens politikerne på begge sider af kanalen vil forsøge at trække i trådene.

Problemet er blot, om der overhovedet er noget at forhandle om efter Michael Barniers tale onsdag og Boris Johnsons tale torsdag. Der bliver brug for gode bremser for at undgå et ødelæggende sammenstød.