Politik

Regeringen dropper at tvangshjemsende syrere

Trods forbedret sikkerhedssituation i Syrien beslutter regeringen nu, at ingen syrere skal hjemsendes med tvang. Meget mærkelig beslutning, mener DF.

Ingen afviste syrere skal hjemsendes med tvang til Damaskus-provinsen i Syrien, selv om sikkerhedssituationen ellers er vurderet sikker nok til det.

Det har regeringen nu besluttet, bekræfter statsminister Mette Frederiksen over for TV 2.

- Af forskellige årsager mener vi ikke, at vi kan hjemsende (syrere, red.) med tvang. Men det er noget, vi gerne vil kunne gøre, som det gælder andre asylansøgere, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Regeringens beslutning skyldes ifølge statsministeren, at Danmark ikke vil samarbejde med Syriens præsident, Bashar Hafez al-Assad, og hans regime, hvilket er en forudsætning for at kunne udsende nogen med tvang, hvis de ikke vil udrejse frivilligt.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) orienterede tirsdag Folketingets partier om beslutningen.

Sikkerhed er forbedret i Damaskus

I december slog Flygtningenævnet fast, at sikkerhedssituationen i Damaskus-provinsen er forbedret så meget, at syrere kan sendes hjem igen. Nævnet erkendte dog, at situationen fortsat er "alvorlig og skrøbelig".

I tre såkaldte prøvesager gav nævnet således personerne endeligt afslag på asyl, fordi der hverken var grundlag for en opholdstilladelse på grund af de generelle forhold i landet eller efter en individuel vurdering.

Men regeringens beslutning kan altså nu komme til at betyde, at personerne i de tre sager ikke vil blive tvangsudsendt, hvis de ikke udrejser frivilligt, hvilket de har pligt til.

Hvis afviste asylansøgere ikke udrejser frivilligt, skal de som udgangspunkt opholde sig på et udrejsecenter. Det er endnu uvist, hvad regeringens plan er med afviste syrere, hvis de hverken vil rejse selv eller kan tvangsudsendes.

DF: Vi vil være fri for de mennesker

Dansk Folkeparti er kritisk over for regeringens beslutning.

- Det virker som en meget mærkelig beslutning. Vi har hele tiden fået at vide, at i det øjeblik, der var fredeligt, så kunne man begynde hjemsendelserne. Så bliver det vurderet, at det ikke er farligt, men alligevel holder man fast ved, at man ikke udsender nogen, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Er det fra dansk side ikke et forkert signal at sende at samarbejde med Assad?

- Nej, det er et bedre signal over for de danske borgere. Vi vil gerne være fri for de mennesker, som ikke ret har til at være her. Nu kan de komme tilbage til et roligt og fredeligt sted, lyder det fra Espersen.

Alene det at have været flygtning kan gøre, at man kommer under Assads radar og kommer i fare

Eva Flyvholm, Enhedslisten

Enhedslisten er omvendt tilfreds med regeringens beslutning.

- Situationen er jo stadig sindssyg farlig i Syrien, og Assad er stadig en kendt torturbøddel, siger udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL).

Flygtningenævnet har jo vurderet, det er sikkert nok at hjemsende til Damaskus-provinsen. Hvorfor skal man så ikke gøre det?

- Der stadig en risiko ved, at Assad sidder på magten. Alene det at have været flygtning kan gøre, at man kommer under Assads radar og kommer i fare, siger Eva Flyvholm.

Regeringen vil sende flere hjem

Regeringen har tidligere været kritisk over for, at meget få syrere var rejst hjem. I 2018 udtalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, som på det tidspunkt var udlændingeordfører, at det var et problem.

- Vi er inde ved det helt centrale i flygtningeproblematikken her. Lykkes det ikke at sende syrerne hjem, mens de er her på en midlertidig beskyttelsesordning, er flygtninge vel reelt blevet til indvandrere, sagde han til Kristeligt Dagblad.

Det er også et erklæret mål for regeringen, at flere afviste asylansøgere skal hjemsendes. Mattias Tesfaye har meldt ud, at han inden længe vil præsentere nogle nye initiativer, der skal få flere til at vende hjem.

Beslutningen om ikke at tvangsudsende syrere ændrer ikke på regeringens mål, fastholder Mette Frederiksen:

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at asylansøgere, der ikke længere skal have beskyttelse i Danmark, skal vende tilbage til deres hjemland. Og det gælder også Syrien.

Statsministeren oplyser, at regeringen fremadrettet vil diskutere en fælles løsning om tvangshjemsendelse af syrere med europæiske samarbejdspartnere.