Politik

Bredt flertal vil forhindre pengedonationer til danske moskéer

Politikerne håber at kunne vedtage lovforslaget til sommer.

Regeringen og en række borgerlige partier vil begrænse milliondonationer fra udlandet til moskéer i Danmark.

Konkret vil en bred konstellation bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance lave en forbudsliste over personer, organisationer og myndigheder, som det vil blive ulovligt at modtage kontante donationer over 10.000 kroner fra. Modtager man alligevel penge, vil det resultere i en form for sanktion. Donationer dækker alt fra pengebeløb til lånegarantier samt for eksempel at dække udgifter til udstyr.

- Vi skal ikke være naive. Der er meget ekstreme kræfter, som arbejder på at påvirke holdningerne i Danmark, og der skal demokratiet slå fra sig. Og det er derfor, at vi foreslår det, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til TV 2.

Detaljer er ikke på plads

Konkret fungerer det på den måde, at ministeren kan putte en enkeltperson eller organisation på en liste, og hvis man så modtager mere end 10.000 kroner fra dem, så vil det være strafbart.

Ifølge ministeren vil man dermed undgå, at der kommer penge fra Mellemøsten til at finansiere moskéer eller andre institutioner herhjemme, som "spreder synspunkter, der er langt væk fra vores demokrati".

Ifølge Berlingske mangler de sidste detaljer endnu at falde på plads i politiske forhandlinger, men man håber, at lovforslaget kan vedtages, så det træder i kraft 1. juli.

Kan blive besværligt

Enhedslisten mener ikke, at et forbud mod donationer fra yderliggående muslimer er den rigtige vej at gå. Video: Sofie Sparre

Men det bliver også sin sag for ministeren at finde ud af, hvad der skal til for, at man underminerer demokratiet. Det vurderer Lene Kühle, der er professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun er ikke overbevist om, at det er den rigtige vej at gå:

- Det tænker jeg egentlig ikke rigtig, at det er, for det kan være ret svært at styre de her ting. Og det er sådan, at de fleste muslimer i Danmark sådan set ikke er specielt interesserede i at få de her penge fra Mellemøsten for eksempel, men for nogle af moskéerne er det måske næsten lidt en nødvendighed, fordi man har lidt svært ved at få det til at køre rundt.

Heller ikke hos Enhedslisten støtter man op om det foreløbige forslag:

- Én af grundene til, at jeg bliver lidt bekymret for det her er, om det her kommer til at blive baseret på nogle subjektive vurderinger - altså på ministerens mavefornemmelse - i stedet for nogle objektive vurderinger, siger Rosa Lund, der er udlændingeordfører for Enhedslisten.

Hun mener desuden, at hvis man indfører regler som disse, så skal det gælde for alle trossamfund, der ikke støtter op om det, vi normalt kalder for demokratiske værdier - ikke kun for muslimer.